Israël test succesvol alle luchtverdedigingssysteem tegen raketten (video)

Iron Dome. Foto ministerie van Defensie.

Het Israëlische ministerie van Defensie voltooide deze maand een grote, luchtverdedigingsoefening tegen een verscheidenheid aan bedreigingen, waaronder kruisraketten.

Bij de oefening moesten de verschillende luchtverdedigingsdetectiesystemen met elkaar communiceren en tegelijkertijd verschillende soorten doelen onderscheppen, waaronder raketten, onbemande vliegtuigen en, het belangrijkste, kruisraketten.

Volgens het ministerie van Defensie zijn alle doelraketten en drones die tijdens de tests werden afgevuurd met succes onderschept en vernietigd.

De Israel Missile Defence Organization leidde de tests, in samenwerking met andere vooraanstaande defensie-aannemers, waaronder Rafael, de ontwerper en fabrikant van de Iron Dome en David’s Sling-systemen.

De operatie was gericht op het testen van de interoperabiliteit van de twee onderscheppingssystemen, waarbij ze gebruik konden maken van de sensoren van andere Israëlische raketafweersystemen, waaronder de Arrow2 en Arrow3.

Volgens Moshe Patel, hoofd van IMDO, werden in tegenstelling tot eerdere tests waarbij de onderscheppingsraketten werden gelanceerd vanaf de luchtmachtbasis Palmachim en andere testlocaties op het land, de Iron Dome-raketten afgevuurd vanaf Sa’ar 5-raketboten van de Israëlische marine. De Davids Sling raketten werden afgevuurd vanaf een lanceerinrichting op een burgerschip.

David’s Sling werd opgesteld tegen ballistische raketten, die een vast en vooraf bepaald traject volgen en tegen kruisraketten, die een stuk moeilijker te raken zijn. Effectief functioneren kruisraketten als kleine, snelle, onbemande vliegtuigen, die van richting kunnen veranderen en daarom beter in staat zijn om luchtverdediging te ontwijken.

Iron Dome kreeg ook de taak om kruisraketten neer te schieten, evenals UAV’s en “een verscheidenheid aan bedreigingen”, zei het ministerie.

Dit vertegenwoordigt een belangrijke ontwikkeling in de mogelijkheden van de Iron Dome, die oorspronkelijk was ontwikkeld om eenvoudige raketten te onderscheppen. In de loop der jaren is het verbeterd om ook mortiergranaten, drones en nu kruisraketten neer te schieten.

Het Amerikaanse leger heeft twee batterijen van Iron Dome aangeschaft om zijn strijdkrachten te beschermen tegen kruisraketten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)