Zeldzame menora-gravure blijkt te dateren uit tijdperk van de Hasmoneeën

Een tekening van de menora in situ (Credit: Staf, Bureau voor Archeologie in Judea en Samaria)

Een zeldzame gravure van een zevenarmige menora die vele jaren geleden werd gevonden bij de ingang van een graf aan de rand van het Arabische dorp Mukhmas, werd in een artikel gepubliceerd in het archeologie- en geschiedenistijdschrift In the Highland’s Depth gedateerd uit de periode van de Hasmoneeën.

De menora werd in de jaren tachtig ontdekt in Michmas, tegenwoordig het Arabische dorp Kfar Mukhmas, ongeveer 3 kilometer van de moderne Joodse nederzetting Maaleh Michmas en 9 kilometer van Jeruzalem.

Michmas wordt in het Boek van Makkabeeën genoemd als de eerste basis voor de Joodse leider en toekomstige hogepriester, Jonathan. Het wordt ook in Mishnah Menahot 8: 1 geïdentificeerd als de leverancier van griesmeel aan de Tempel.

Dr. Raviv van de Bar Ilan Universiteit meldde dat de menora-gravure dateert uit de periode tussen het Hasmonese tijdperk en de Bar-Kokhba-opstand en als een ongebruikelijke vondst wordt beschouwd, omdat decoratief gebruik van de menora van de Tempel in deze periode zeldzaam was. De meest prominente voorbeelden die tot nu toe zijn gevonden, zijn onder meer afbeeldingen van een menora op munten van de Hasmonese heerser Mattathias Antigonos, op voorwerpen en overblijfselen uit Jeruzalem, op een stenen tafel in Magdala ten noorden van Tiberias en op de Boog van Titus in Rome.

De Mukhmas-gravure lijkt op schilderijen van twee zevenarmige menora’s die zijn gedocumenteerd in de al-‘Aliliyat-grotten. Een groep grotten in de buurt die diende als een schuilplaats en toevluchtsoord tijdens de Tweede Tempelperiode en de dagen van de Joodse opstanden tegen Rome.

De vage sporen van een van de menorahs zijn te zien in de stortbak bij al-Alilyat kliffen bij Mukhmas (foto credit: BOAZ LANGFORD)

Het gebruik van een menora om de façades van Joodse graven te versieren was in de oudheid vrij gebruikelijk, maar dit is pas de tweede keer dat er een ontdekt is op een Joods graf uit de periode voorafgaand aan de Bar-Kokhba- opstand. 

Een al lang bekend voorbeeld is Jason’s Tomb in Jeruzalem uit de Hasmonese periode, met kleine, schematische gravures op de muren van de entreehal, in tegenstelling tot de grote, versierde menora die op de façade van het Mukhmas-graf is ontdekt.

Vanwege het zeldzame gebruik van de menora als artistieke versiering vanaf de Tweede Tempelperiode tot de Bar-Kokhba-opstand, en op basis van de contexten waarin de menora uit deze periode werden ontdekt, is gesuggereerd dat de menora een motief gerelateerd aan de tempel en de priesters die er gedurende deze tijd dienden.

Het oude Michmas is het meest bekend uit het Boek van Makkabeeën. Zoals afgebeeld in 1 Makkabeeën 9:73, sluit Jonathan, de jongste van de vijf zonen van de opstandige priester Mattathias, vrede met de Seleucidische generaal Bacchides en vestigt hij zich in Michmas voordat hij aan zijn heerschappij begint, die zich uitstrekt van 161-143 voor de gewone jaartelling. “Zo hield het zwaard van Israël op: maar Jonathan woonde te Michmas, en begon het volk te besturen; en hij vernietigde de goddelozen uit Israël. ” (King James Bijbel)

“Jonathans keuze van de stad als de basis van waaruit hij zijn controle over Judea zou consolideren, kan te maken hebben met de locatie van Michmas in een dichtbevolkt gebied van Joden die de Hasmoneeën steunden tijdens de jaren van de opstand”, zei Raviv in een Bar -Ilan University persbericht.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!