Nieuwe lockdown in Israël onvermijdelijk met 2862 nieuwe besmettingen in 24 uur

Gesloten shoppingmall. Eigen foto

Het lijkt er sterk op dat een nieuwe lange lockdown in Israël onvermijdelijk is geworden nu uit de door het ministerie van Volksgezondheid gepubliceerde cijfers blijkt dat in de afgelopen 24 uur er 2862 nieuwe coronavirus besmettingen zijn bij gekomen.

Dit is hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds 12 oktober en aanzienlijke hoger in vergelijking met de cijfers van dinsdagochtend, toen er 2279 gevallen werden bevestigd.

Het aantal nieuwe gevallen is deels te herleiden naar het grote aantal uitgevoerde tests, meer dan 81.000, een dagrecord sinds het uitbreken van de pandemie.

Het aantal positieve tests nam echter ook toe en bereikte 3,5%, het hoogste dag percentage in bijna twee maanden voor een weekdag.

Er zijn nu 19.887 actieve coronavirus patiënten, waarvan 381 patiënten in ernstige toestand verkeren met 138 hen aangesloten op beademingsapparatuur.

Het dodental liep op tot 3022.

De door de overheid vastgestelde maatstaf voor het opnieuw opleggen van beperkingen is een gemiddelde van 2500 dagelijkse gevallen gedurende een hele week of een basis reproductieaantal (R-getal) van meer dan 1,32. Dat cijfer, dat vanwege zijn berekening zeven dagen eerder als waarde werd gepubliceerd, was vorige week 1,27, aldus het ministerie. Elke waarde boven één betekent dat het aantal virusinfecties toeneemt.

De publieke omroep KAN meldde dinsdagavond dat het ministerie van Volksgezondheid naar verwachting een stopzetting van alle commerciële activiteiten zal aanbevelen in combinatie met, voor de derde keer, een lockdown die volgende week begint en vijf weken zal duren.

Alle niet essentiële winkels en bedrijven zullen dan zeer waarschijnlijk vijf weken hun deuren moeten sluiten.

Aangezien de voorgestelde gezondheidsvoorschriften het onderwijssysteem open zullen laten in gebieden met lage en middelhoge infectie, zullen de beperkingen langer moeten duren omdat de veronderstelde daling van het aantal infecties die door de lockdown volgt, waarschijnlijk langzamer zal zijn. Scholen in virus hotspots worden wel gesloten als er nieuwe beperkingen worden opgelegd.

De bronnen binnen het ministerie zeiden naar verluidt dat tegen het einde van de periode van vijf weken bepaalde locaties – inclusief speelruimten en winkelcentra – mogen openen wanneer personeelsleden een document (groen paspoort) kunnen laten zien waaruit blijkt dat ze zijn hersteld van COVID-19 of zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.

In dat stadium mogen ook bedrijven worden heropend die één klant tegelijk kunnen bedienen, zoals kappers en schoonheidssalons.

Het lijkt er op dat de overheid op deze manier de bevolking ‘wil dwingen’ zich te laten vaccineren, ondanks dat uit een op dinsdag uitgevoerde peiling bleek dat nog geen 20% van de Israëlische tegen vaccinatie is omdat ze het vaccin niet vertrouwen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)