Minder dan 20% van Israëlische bevolking wil zich laten inenten

Ter illustratie. foto MDA

Terwijl er in Israël sprake is dat er vanaf volgende week voor 5 weken een strikte lockdown zal worden ingesteld, blijkt uit een enquête van de Universiteit van Haifa, dat slechts 20,3 procent van de Israëlisch-Joodse respondenten en 16% van de Israëlisch-Arabische respondenten bereid te is om zich met het Pfizer vaccin te laten vaccineren.

Het ministerie van Volksgezondheid zal naar verwachting een stopzetting van alle commerciële activiteiten aanbevelen die volgende week moeten ingaan en vijf weken zal duren, om de op hol geslagen besmettingspercentages tegen te gaan, aldus een bericht op dinsdagavond.

Het ministerie verwacht dat Israël eind volgende week 2500 dagelijkse coronabesmettingen zal bereiken als een wekelijks gemiddelde – de maatstaf voor het opnieuw instellen van beperkingen -, aldus het bericht van de publieke omroep KAN, onder vermelding van bronnen van hoge ambtenaren op het ministerie.

De bronnen van het ministerie zeiden naar verluidt dat tegen het einde van de periode van vijf weken bepaalde locaties – inclusief speelruimten en winkelcentra – weer geopend mogen worden als alle deelnemers een document hebben waaruit blijkt dat ze zijn hersteld van COVID-19 of zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.

Ondanks deze berichten blijkt uit een enquête van de Universiteit van Haifa, onder toezicht van Prof. Manfred Green, een expert op het gebied van volksgezondheidsbeleid, dat slechts 20,3 % van de Israëlisch-Joodse respondenten en 16% van de Israëlisch-Arabische respondenten bereid is om tot de eersten te behoren om het vaccin te nemen.

Uitgesplitst naar geslacht, zei 27,3% van de Joodse mannen en 22,8% van de Arabische mannen dat ze onmiddellijk gevaccineerd wilden worden, vergeleken met slechts 13,6% van de Joodse vrouwen en 12,2% van de Arabische vrouwen.

Deze cijfers veranderen nadat er duizenden met het nieuwe vaccin tegen het coronavirus zijn ingeënt.

Dan zeggen 58,6% van de joodse mannen en 41,2% van de Israëlisch-Arabische mannen en 41,4% van de Joodse vrouwen en 25,2% van de Israëlische Arabische vrouwen.dat ze bereid zouden zijn om zich te laten vaccineren.

Uit de peiling blijkt verder dat 7,7% van de Israëlische Joodse mannen, 29,4% van de Israëlische Arabische mannen, 17,2% van de Joodse vrouwen en maar liefst 41,2% van de Israëlische Arabische vrouwen het nieuwe vaccin “onder alle omstandigheden zouden weigeren”.

Bij de aankondiging van zijn nieuwe bevindingen zei professor Green dinsdag dat “er een opvallend gebrek aan vertrouwen lijkt te zijn in een groot deel van de hele Israëlische bevolking, en in het bijzonder onder Arabieren en vrouwen, in een COVID-19-vaccin.”

Ondanks de uitspraken van premier Netanyahu en andere regerings functionarissen “dat we het virus gaan verslaan” blijkt dat het vertrouwen onder het Israëlische publiek in het nieuwe vaccin tegen het coronavirus veel lager is dan eerder werd aangenomen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)