Museum voor Japanse kunst in Israël viert 60ste verjaardag

The Art of Tea. Foto Tikoton

Het Tikotin Museum of Japanese Art, in het noorden van Israël bevindt zich op de top van de Carmel berg in Haifa en is het enige museum in Israël dat zich toelegt op het behoud en de tentoonstelling van Japanse kunst.

Het museum viert zijn 60-jarig jubileum, ter ere waarvan het twee unieke tentoonstellingen heeft geopend die de rijke geschiedenis van de instelling onder de aandacht brengen. Nu musea in Israël eindelijk heropenen na maandenlange sluiting vanwege het coronavirus, hebben Israeliers de kans om het Tikotin museum te bezoeken terwijl het zijn verjaardag viert.

Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het Tikotin Museum of Japanese Art zijn er twee speciale tentoonstellingen die de grote verscheidenheid aan kunstwerken uit de collectie van het museum tonen.

Foto Tikotin

De eerste toont een van de belangrijkste en meest fascinerende collecties buiten Japan. De collectie bestaat voornamelijk uit Japanse kunstwerken uit de Felix Tikotin Collectie, waaraan ook schenkingen van privécollecties zijn toegevoegd.

Foto Tikotin

De tweede tentoonstelling toont 60 hedendaagse prenten van 57 van de beste hedendaagse Japanse prentkunstenaars en is het resultaat van een gezamenlijk initiatief van de Yoseido Gallery uit Tokyo en het Tikotin Museum. De Yoseido Gallery schonk de overige drie werken aan het museum.

De nieuwe exposities worden “Kanreki” genoemd – een Japanse uitdrukking die een nieuw begin of wedergeboorte betekent wanneer iemand 60 wordt.

Foto Tikotin

Het museum trekt jaarlijks zo’n 70.000 bezoekers en biedt educatieve activiteiten met betrekking tot de Japanse cultuur, waaronder studie van de Japanse taal, kalligrafie, ikebana, origami, traditionele gerechten en zelfs theeceremonies.

Bovendien biedt het museum dit jaar bezoekers de gelegenheid om te zien waar de werken worden opgeslagen, waarbij uitleg wordt gegeven door degenen die verantwoordelijk zijn voor het veiligstellen ervan het gedetailleerde proces van het onderhoud van de werken waarvan sommigen duizenden jaren oud zijn.

Het museum werd in 1960 opgericht op initiatief van Felix Tikotin, een internationaal vermaarde joodse verzamelaar en handelaar in Japanse kunst, die na de Tweede Wereldoorlog besloot dat zijn unieke collectie naar Israël moest worden gebracht. In 1956 schonk hij de collectie aan een van Israëls musea. Tijdens een bezoek aan Haifa ontmoette hij burgemeester Abba Hushi en besloot dat de collectie in de noordelijke stad thuis hoorde.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)