Nieuwe Israëlische methode om te voorspellen wie zelfmoord wil plegen

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Zelfmoord kost wereldwijd elk jaar een miljoen levens en is de belangrijkste doodsoorzaak voor mensen onder de 24 jaar. Na de tragische zelfmoord van een 16-jarige Israëlische jongen heeft een groep Israëlische onderzoekers van het Technion en de Hebreeuwse Universiteit nieuwe instrumenten ontwikkeld om zelfmoord te voorkomen bij risicogroepen.

Het systeem combineert machine learning en natuurlijke taalverwerking met theoretische en analytische tools uit de psychologie en psychiatrie, en maakt gebruik van gelaagde neurale netwerken.

De onderzoekers analyseerden meer dan 80.000 Facebook-posts geschreven door volwassenen in de Verenigde Staten, waarbij ze hun taalgebruikspatronen vergeleken met hun scores op een breed scala aan psychologische indices.

Ze ontdekten dat mensen met echte suïcidale neigingen zelden expliciet alarmerende woorden in hun berichten gebruiken (zoals “dood”, “doden” of “zelfmoord”). In plaats daarvan gebruiken ze negatieve beschrijvende woorden (‘slecht’, ‘ergste’), vloekwoorden (‘f *** ing’, ‘b ** ch’), uitingen van emotioneel leed (‘verdrietig’, ‘gekwetst’, ‘ huilen, “gek”), en beschrijvingen van negatieve fysiologische toestanden (“ziek”, “pijn”, “operatie”, “ziekenhuis”).

Het voorkomen van zelfmoord is een complexe uitdaging, aangezien medische informatie met betrekking tot de geestelijke gezondheid wordt beschermd door vertrouwelijkheidsprotocollen en veel mensen die risico lopen geen hulp zoeken. Preventiemodellen waren doorgaans gebaseerd op traditionele statistische methoden en leverden relatief onnauwkeurige voorspellingen op.

Het onderzoek, gepubliceerd in Wetenschappelijke rapporten, werd uitgevoerd door Technion-wetenschappers Prof. met de Hebreeuwse universiteitswetenschappers Prof. Christa Asterhan (onderwijspsychologie) en Itay Sisso (cognitie en big data).

“Om suïcidale neigingen vroeg genoeg op te sporen, is interdisciplinair onderzoek nodig met onderzoekers uit verschillende vakgebieden”, zei Ophir.

“Zo ontstond deze multi-universitaire en multidisciplinaire groep”,

“Ik geloof dat de doorbraak die we hebben bereikt uiteindelijk levens kan redden,” voegde Ophir eraan toe.

“Ik hoop dat dit onderzoek een voorbode is van hoop op het gebied van geestelijke gezondheid.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)