Nieuwe peiling leidt tot verandering politieke landschap in Israël

Premier Netanyahu. Screenshot Channel 13

De Israëlische regering en de Knesset hebben nog tot woensdag om een ​​staatsbegroting aan te nemen. Indien dit niet gebeurt komen er nieuwe verkiezingen op 23 maart 2021. Maar een zondagavond vrijgegeven opiniepeiling van Channel 13 News laat zien dat het blok dat niet wil toetreden tot een door Netanyahu geleide regering op winst staat.

De groep partijen die hebben toegezegd niet toe te treden tot een regering onder Netanyahu krijgt volgens deze peiling 64 van de 120 Knesset-zetels, een meerderheid. De Likud, Shas, Verenigd Thora Jodendom en Yamina staan op 56 Knesset zetels.

Uit de peiling blijkt dat de Likud partij zijn voorsprong behoudt met 28 zetels, wat consistent is met andere recente peilingen.

Maar Netanyahu en zijn Likud partij worden op de hielen gezeten door de onlangs uit de Likud partij gestapte Gideon Sa’ar met zijn Nieuwe Hoop-partij, die vanuit het niets 19 zetels zou krijgen en daarmee de op een na grootste partij in Israël is geworden. Yair Lapid’s Yesh Atid zou volgens deze peiling 16 Knesset zetels krijgen.

De resultaten van andere partijen waren consistent met eerdere onderzoeken, maar Kahol Lavan (Blauw & Wit) van minister van Defensie en plaatsvervangend premier, Benny Gantz, valt enorm terug door het effect van de Nieuwe Hoop partij en krijgt nog slechts 5 Knesset zetels volgens deze peiling.

Dat is net boven de kiesdrempel van vier zetels om Knesset binnen te komen, terwijl Labour, Gesher en Habayit Hayehudi helemaal geen Knesset zetel zouden behalen, zoals ook al uit vorige peilingen bleek.

Ondertussen proberen Netanyahu en Gantz uit alle macht te voorkomen dat de Knesset wordt ontbonden, waarbij ze beiden hun eigen reden voor hebben.

Voor Netanyahu is het belangrijk de verkiezingen pas plaatsvinden als hij kan zeggen dat door zijn handelen ‘het coronavirus in Israël is verslagen, terwijl voor Gantz de angst tot een minieme partij te worden gedegradeerd of mogelijk helemaal niet in de Knesset terug te komen, als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd hangt.

De komende 36 uur zullen laten zien hoeveel water er bij de wijn zal worden gedaan om verkiezingen te voorkomen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)