VAE en Israël – Een partnerschap dat de wereld kan helpen

Screenshot van Sabah Al-Binali die spreekt op BBC World News. Foto via ISRAEL21C

Dit artikel is voor ISRAEL21C geschreven door Dr.Sabah al-Binali, GCC VC Partner en hoofd van de Golfregio bij OurCrowd, het in Jeruzalem gevestigde wereldwijde investeringsplatform.

Het nieuws over de Abraham-akkoorden die de diplomatieke betrekkingen tussen de VAE en Israël normaliseren, wordt in de hele Emirati-samenleving met enthousiasme onthaald.

De positieve houding wordt van bovenaf geleid. Een treffend voorbeeld is de website van het Abu Dhabi Investment Office, die in het Hebreeuws verschijnt als je erop klikt vanuit Israël. Ze houden ook promoties in het Hebreeuws op sociale media en hebben aangekondigd dat ze een kantoor in Israël zullen openen.

Veel zakenlieden in de Golf hebben al vrienden in Israël en zakelijke relaties met hun Israëlische tegenhangers. Velen van ons hebben gestudeerd of gewerkt in de Verenigde Staten, Europa en elders, en hebben contacten gelegd met Joodse en Israëlische collega’s die in sommige gevallen decennia teruggaan.

De normalisatie van diplomatieke betrekkingen stelt ons nu in staat om commerciële banden op te bouwen op bestaande sociale banden, en nieuwe bloeien al.

De eerste reactie van het Israëlische bedrijfsleven op de Abraham-akkoorden was het verwelkomen van de mogelijkheid voor Israëlische startups om toegang te krijgen tot fondsen in de VAE en Bahrein voor investeringen. Hoewel dat zeker een facet is van de nieuwe relatie, is het zeker niet het enige – en ook niet het belangrijkste.

Terwijl Israël zijn Startup Nation bouwt aan de westkust van het Midden-Oosten, heeft de VAE zijn eigen hightechsector in het oosten ontwikkeld.

Net als Israël heeft de VAE zich met zijn technologie en ondernemerschap opengesteld voor de wereld. In een paar jaar tijd zijn de VAE uitgegroeid tot een wereldleider op het gebied van logistiek, financiën, duurzame energie, slim transport en slimme steden.

DP World , het grootste havenbedrijf van Dubai, is de wereldwijde handelsgateway naar Azië geworden. De VAE is een wereldwijd financieel, zakelijk, medisch, horeca- en handelscentrum geworden.

We hebben ‘s werelds grootste zonne-energie-installaties en door ons streven naar nul-emissie en nul-afval ontwikkelen we’ s werelds meest water- en energie-efficiënte steden.

Investeringen in beide richtingen

Hoewel veel van deze technologie wordt geïmporteerd, heeft onze toewijding aan onderwijs, gezondheidszorg en technologie van wereldklasse onze ondernemers van eigen bodem geïnspireerd om hun eigen startup-ecosysteem te ontwikkelen.

Onze ride-hailing startup Careem werd voor meer dan $ 3 miljard overgenomen door Uber en Souq, onze eerste tech startup, werd overgenomen door Amazon. We hebben zelfs een supercar van wereldklasse geproduceerd die voor miljoenen dollars wordt verkocht, tot de allerbeste wordt gerekend en in een Hollywood-film speelde.

Het hebben van banden met Israël helpt de VAE om zijn technologie-startups bloot te stellen aan partners en investeerders in Israël, de VS en de rest van de wereld.

We zien nu al een golf van interesse in het financieren van startups hier in de VAE, en discussies over hoe Emirati en Israëlische innovators betere technologie kunnen bouwen door hun verschillende benaderingen en ervaringen te bundelen.

Complementaire vaardigheden

De vergelijkbare omvang van de economieën van de Emiraten en Israël en hun complementaire vaardigheden maken ze uitermate geschikt voor joint ventures. De ondernemers- en zakelijke mentaliteit is sterk in beide landen.

Toen de politieke normalisatie eenmaal plaatsvond, hebben we gezien hoe snel dingen kunnen gebeuren als beide partijen ervaring hebben met het sluiten van grensoverschrijdende deals. De twee landen hebben dezelfde werkweek van zondag tot donderdag, ze zijn slechts drie uur vliegen van elkaar verwijderd en het tijdsverschil is slechts een uur, wat het zakendoen veel gemakkelijker maakt dan met de VS of sommige Aziatische markten.

Iedereen wist dat de mogelijkheid tot samenwerking bestond, en nu de kans vanuit juridisch perspectief zich aandient, komen mensen in beweging.

Er zijn nu al serieuze gesprekken gaande tussen ondernemers en investeerders aan beide kanten in een breed scala van sectoren: medisch, landbouw, nationale veiligheid, cyber, financiële technologie, drones, kunstmatige intelligentie en nog veel meer.

Naarmate de VAE zich ontwikkelt tot een van ‘s werelds financiële knooppunten, zal fintech steeds belangrijker worden. Hetzelfde geldt voor logistiek. Tegelijkertijd kan DP World, dat de wereldwijde scheepvaarthub in Dubai runt, expertise en kennis in logistiek naar Israëlische havens zoals Haifa en Ashdod brengen.

Israël heeft traditioneel naar het westen gekeken, naar Europa en de VS. De VAE is de toegangspoort tot Azië en het Oosten. We kunnen Israëlische bedrijven ook helpen nieuwe markten te betreden in de moslimwereld, inclusief de enorme kansen in Maleisië, Indonesië en Pakistan.

De normalisatie tussen Israël en de VAE kan een netwerk creëren dat de twee hersenhelften van de wereld met elkaar verbindt. Dit komt de economieën van beide landen en de regio ten goede. Maar als we nadenken over de mondiale markten die elke partij kan helpen openen voor de andere, wordt dit een partnerschap waar de hele wereld van zal profiteren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)