Vanaf 27 december worden Israëlis ingeënt, zonder vaccinatie geen toegang tot winkelcentra en andere plekken

Premier Netanyahu en minister van Volksgezondheid Edelstein op Ben Gurion Airport. Foto via GPO

Israël zal op 27 december beginnen met het toedienen van het coronavirusvaccin aan burgers, maakte premier Benjamin Netanyahu woensdagavond bekend. Iedereen die is ingeënt ontvangt een vaccinatiepaspoort, zonder dit paspoort geen toegang tot winkelcentra en andere publieke ruimten.

Tijdens een persconferentie op de dag dat de eerste paar duizend Pfizer-vaccins in Israël aankwamen om transport en opslag te testen, zei Netanyahu dat het doel zou zijn om 60.000 mensen per dag te vaccineren, voornamelijk via de plaatselijke gezondheidsfondsen.

Iedere persoon die is gevaccineerd, krijgt een groen paspoort en kan vrij bewegen, en heeft daarmee toegang tot winkelcentra en andere publieke plekken, voegde hij eraan toe, hoewel hij en minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein zeiden dat de details van het programma binnenkort zullen komen.

“Hoe meer je wordt gevaccineerd, hoe meer de economie zich kan openen”, zei Edelstein woensdagavond.

Voor veel Israëlis stuit dit op problemen omdat men het gevoel heeft dat men zelf geen beslissing meer kan nemen of iemand wel of niet wordt ingeënt. Uit recente peilingen blijkt dat slechts 25% van de bevolking bereid is zich te laten inenten, de rest heeft grote onzekerheid over de gevolgen van het inenten.

Een ander vrachtvliegtuig met honderdduizenden extra vaccindoses zal vandaag, donderdag aankomen, en volgende week zullen er nog een miljoen vaccins aankomen.

Ondertussen lijkt het erop dat de regering vandaag zal beslissen of families al of niet tijdens de Chanouka week bij elkaar mogen komen.

Er ligt een plan klaar om een verbod uit te vaardigen dat families na 17.30 uur niet bij elkaar niet mogen bezoeken, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)