Verkiezingstijd in Israël: Huldai komt met nieuw partij, Gantz zegt dat hij het land heeft gered

Ron Huldai (L) en Avi Nissenkorn tijdens de persconferentie. Screenshot Channel 13 news

Dat er verkiezingen in Israël aankomen kan niemand in Israël zijn ontgaan, iedere avond is er wel een politicus met een of ander verhaal in de 8 uur journaals op de verschillende tv zenders. Zo ook, dinsdagavond toen de burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai, aankondigde een nieuwe centrum linkse partij on der de naam ‘De Israëliërs’ te hebben opgericht. Ondertussen verklaarde de leider van Blauw & Wit, minister van defensie Benny Gantz, op de tv dat hij ‘Israël had gered’.

Terwijl veel van zijn partijgenoten inmiddels het zinkend schip Blauw & Wit verlaten, waaronder minister van Justitie Nissenkorn, kondigde Gantz aan dat hij de partij zal blijven leiden bij de verkiezingen in maart. Gantz beweerde dat Blauw & Wit “het land heeft gered en de koers heeft uitgezet voor het einde van het bewind van premier Benjamin Netanyahu”.

Gantz ging behoorlijk te keer regen Netanyahu en zei dat “hij de nieuwe verkiezingen had veroorzaakt en er uiteindelijk voor zou betalen”.

“De komende verkiezingen, waar Netanyahu ons in zijn arrogantie naar toe heeft getrokken, zijn het laatste wat het volk van Israël nu nodig heeft”, zei Gantz. “Er was geen minuut in deze regering dat Netanyahu ons als partners zag of handelde in het belang van het land.”

De hele toespraak van Gantz was doordrenkt van beschuldigingen aan Netanyahu, terwijl iedereen hem had gewaarschuwd niet in een door Netanyahu geleide coalitie te gaan zitten. Het leek vooral op een poging om te voorkomen dat zijn partij van het toneel zou verdwijnen.

Gantz was nog niet klaar met zijn tv toespraak of daar kwam de burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai, 76, op de drie tv-zenders verklaren dat hij een nieuwe partij met de naam “De Israëliërs” had opgericht om Netanyahu van het politieke toneel te laten verdwijnen en dat hij de enige was die dat zou kunnen doen.

In een gepassioneerde toespraak zei Huldai dat hij niet “werkeloos toe kon blijven kijken”, aangezien Israël wordt geleid door een “gekke corrupte” rechtse regering, die volgens hem de democratie bedreigde en de kernwaarden van het land ondermijnt.

Huldai, een van de weinigen uit de oude linkse Arbeiderspartij, presenteerde na zijn tv toespraak Avi Nissenkorn, de huidige Blauw & Wit minister van Justitie, als de nummer 2 van de nieuwe partij.

Ondertussen maakte Yisrael Beytenu leider, Avigdor Liberman dinsdagavond bekend, dat hij de enige is die minister van Financiën moet worden na de verkiezingen van 23 maart.

Als voormalige minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, zei Liberman tegen Channel 12 News dat hij, hoewel hij “qua ervaring, bekwaamheid en achtergrond geschikter is dan welke andere kandidaat dan ook om premier te worden, hij de uitdaging wil aangaan om de financiën van het land op orde te brengen”.

“Ik hou van uitdagingen en dat is een wilde uitdaging”, voegde de leider van de seculiere rechtse partij toe, daarbij verwijzend naar de economische crisis die door de pandemie is veroorzaakt.

En dit is nog slechts het begin, de komende weken tot aan de verkiezingen op 23 maart, zal het Israëlische publiek dagelijks worden overspoeld met uitspraken van politici die allemaal weten hoe Netanyahu van het toneel te laten verdwijnen en het land te redden van….ja, van wat eigenlijk?

De meeste van deze politici werkten in het (recente) verleden maar wat graag met Netanyahu samen voor een of andere ministerspost.

Maar dat is de Israëlische politiek en na de verkiezingen is iedereen weer bevriend met elkaar. Maar door de eindeloze stroom van politici en commentatoren op tv zal ondergetekende, en met mij velen anderen, gedwongen zijn regelmatig naar buitenlandse tv zenders over te schakelen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!