Verkiezingen tijdens het coronavirus – Israel komt met drive-through stemmen

Drive-through stemmen. Foto Centrale Verkiezingscommissie

In Israël bereidt de Centrale Kiescommissie zich voor op de verkiezingen die op 23 maart voor de vierde keer in twee jaar zullen gaan plaatsvinden, en deze keer voor een extra uitdaging zorgen wegens de coronavirus pandemie.

Het belangrijkste doel voor de Centrale Verkiezingscommissie is om het risico om tijdens de gang naar het stemlokaal besmet te raken met het coronavirus, zo klein mogelijk te houden.

In Israël wordt er niet per computer gestemd en gebeurt alles met de hand, je gaat een stemhokje in, kiest je kandidaat van de partij van je keuze , doet dat in een envelop die je daarna in de stembus doet.

Er zullen speciale drive-throughs komen waar mensen die besmet zijn met het virus hun stem kunnen uitbrengen. Aangekomen bij zo een stembureau wordt er een stembus naar hun auto gerold met alle namen van politieke partijen en hun kandidaten.

Ze blijven in de auto zitten, kiezen hun kandidaat en stoppen hun stembiljet in de stembus, zonder hun auto te hebben verlaten.

“Het station waarborgt het geheim van de stemming”, zei de directeur-generaal van de commissie, Orly Adas, in een persverklaring.

Als twee mensen bij elkaar in de auto zitten om hun stem uit te brengen, zal een van hen worden gevraagd uit de auto te stappen en buiten te wachten terwijl de andere stemt”, zei ze.

Daarnaast zullen er ook speciale stembureaus worden ingericht in seniorenwoningen, coronavirus-quarantainehotels en coronavirus afdelingen in ziekenhuizen.

Verder wordt het aantal plekken waar kan worden gestemd met 30% uitgebreid om het aantal bezoekers aan een stembureau te verminderen tot maximaal 600- 650, worden er twee stembussen in het stemlokaal neergezet, worden de medewerkers middels een afscheiding beschermt, zullen de medewerkers beschermende kleding dragen, worden er looproutes middels lijnen aangegeven en zullen de stemlokalen regelmatig worden gedesinfecteerd.

In overleg met het ministerie van Volksgezondheid worden er protocollen opgesteld wat zou kunnen leiden dat alleen mensen die zijn hersteld van het coronavirus of zijn gevaccineerd, de stembureaus zullen bemannen.

Ook zullen er stembureaus komen in ca. 350 verpleegtehuizen zodat de bewoners daarvan het huis niet uithoeven.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!