Artsen in Israël, Europa en India gebruiken Israëlisch apparaat om patiënten met brandwonden te helpen

Het Spincare ‘pistool’. Foto Nanomedic

Artsen in Israël, Europa en India zijn begonnen met het gebruik van een door het Israëlische bedrijf Nanomedic uit Lod ontwikkelde Spincare-systeem apparaat waarmee ze een doorschijnende huidvervanger op brandwonden en wonden kunnen spuiten ter vervanging van pijnlijke, beperkende verbanden, meldde de Britse krant The Guardian.

Het Spincare-systeem maakt gebruik van een speciaal medisch pistool om het ademende, spinnenwebachtige nanovezel materiaal over de brandwond te verspreiden waardoor het zich aan de brandwond hecht.

De flexibele laag geeft patiënten meer mobiliteit, en zorgt ervoor dat ze kunnen douchen, een activiteit die moeilijk kan zijn met gewoon verband op de brandwond. Voor artsen maakt de doorschijnende laag het mogelijk onderzoek te verrichten zonder contact met de gevoelige plek.

Hoewel de Spincare techniek die wordt gebruikt om de vezels uit te spinnen al jaren bestaat, was deze nog nooit eerder beschikbaar in een apparaat dat klein en compact genoeg was voor artsen om het gemakkelijk naar het bed van een patiënt te brengen voor toepassing ervan.

Baljit Dheansa, een Britse arts die gespecialiseerd is in brandwonden en littekens, zei dat hij Spincare had gebruikt bij vijf patiënten in het Queen Victoria-ziekenhuis in Sussex, met positieve resultaten bij oppervlakkige brandwonden. “Je hebt dit fijne witachtige ding op dat tamelijk robuust is en de meeste dingen lijkt aan te kunnen,” zei hij.

‘Je krijgt je lasergestuurde ‘wapensysteem’, zei Dheansa, verwijzend naar een laserstip op het Spincare-pistool dat doktoren helpt het apparaat te richten. “Je draait het gewoon rond.”

“Het een nieuwe manier om het aan te brengen, hoewel het niet absoluut nieuw is in de zin dat het een zelfklevend verband is dat blijft zitten”, zei Dheansa, “maar in sommige opzichten is het gewoon een beetje gemakkelijker.”

Bij diepe brandwonden was het minder effectief, zei hij, maar hij verduidelijkte dat Nanomedic niet had beweerd dat Spincare nuttig zou zijn voor diepe brandwonden.

“Met dit soort verband, in de juiste omstandigheden, betekent het gewoon dat je de patiënt niet hoeft te leren hoe hij verband moet verwisselen, terwijl ze ook een beetje meer flexibeler zijn en zich niet zoveel zorgen hoeven te maken, waardoor ze dus meer ontspannen zijn”, voegde hij eraan toe.

Het Queen Victoria Hospital heeft al besloten om nog meer Spincare-capsules aan te schaffen, zei Dheansa.

Aan The Guardian vertelde Gary J Sagiv, de vice-president voor marketing en verkoop van Nanomedic, “dat een ziekenhuis in Duitsland het product gebruikt om gezichtswonden te behandelen, terwijl andere medische centra het hebben toegepast op chronische voetzweren die kunnen ontstaan ​​bij diabetespatiënten”.

De prijs van het systeem varieert afhankelijk van het land waarin het wordt verkocht, zei hij, waarbij hij beweerde dat het kosten effectiever is dan andere geavanceerde op verband gebaseerde methoden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)