Er schijnt licht in de coronavirus tunnel in Israël

Politie controleert verkeer ivm lockdown maatregelen. Foto Israëlische politie

Er schijnt licht in de duisternis in de tunnel dat wordt veroorzaakt door het coronavirus in Israël. Ondanks dat er op dit moment nog dagelijks meer dan 9.000 nieuwe coronabesmettingen bijkomen, worden er plannen gemaakt voor het verlichten van de lockdown en voor het openen van de economie en scholen.

De ‘coronavirus-tsaar’ professor Nachman Ash, zoals hij in Israël wordt genoemd, zal de regering adviseren de lockdown die tot 21 januari loopt, met een week te verlengen. Hij gaat ervanuit gaat dat de huidige afvlakking van het aantal nieuwe coronagevallen de komende dagen zal worden omgezet in een daling.

De professor zegt dat, in tegenstelling tot de twee eerdere lockdowns in het land, het ministerie van Volksgezondheid dit keer geen specifiek aantal gevallen had vastgesteld dat automatische versoepeling van de beperkingen met zich meebracht.

“Deze keer is het complexer, we moeten rekening houden met twee nieuwe factoren: het effect van de vaccins en onze prognose voor de Britse mutatie en hoe het de infectiegraad beïnvloedt”, zo zei hij.

Ook speelt een rol dat er dagelijks tienduizenden mensen gevaccineerd worden en er sinds afgelopen zondag gestart is met het vaccineren van het tweede vaccin aan degenen die drie weken geleden hun eerste injectie hebben gehad.

In Israël is men deze week ook begonnen met het vaccineren van de 50-plussers en het plan is om vanaf om volgende week te beginnen met vaccinatie van de 45-plussers.

Zo een 21% van de bevolking is inmiddels gevaccineerd met minstens één vaccinatie, waaronder 73% van de Israëli’s die ouder zijn dan 60 jaar of die andere risicofactoren hebben.

Inmiddels is bekend geworden dat de regering het voorgestelde ‘groene paspoort’ zal uitrollen voor degenen die zijn ingeënt tegen COVID-19.

Het ‘groene paspoort’ zal worden toegekend aan Israëli’s die twee keer zijn gevaccineerd of zijn hersteld van het virus, waardoor ze grote bijeenkomsten en culturele locaties kunnen bijwonen. Het ministerie heeft gezegd dat degenen die negatief testen op COVID-19 een tijdelijk ‘groen paspoort’ voor 72 uur zullen ontvangen.

Volgens een bericht van Channel 12 news, zal het terugdraaien van de lockdown beperkingen in drie stappen worden gedaan.

In de eerste fase zullen sommige basisschoolklassen en de klassen 11-12 terugkeren naar school, en zullen straatwinkels en dienstverlenende bedrijven onder beperkende voorwaarden open mogen.

In de volgende fase van de heropening kunnen overdekte winkelcentra, hotels en culturele-en sportlocaties heropenen voor degenen die een ‘groen paspoort’ kunnen tonen.

In de derde fase zullen restaurants en café’s hun deuren mogen openen voor houders van het ‘groene paspoort’.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!