Israel Antiquities Authority heeft groot smokkelnetwerk opgerold

Artefacten gevonden in een van de opslagplaatsen. Foto Yuli Schwarz / IAA

De Israel Antiquities Authority (IAA) heeft in een persbericht meegedeeld een groot smokkelnetwerk te hebben opgerold, dat verdacht wordt van illegale handel in enorme hoeveelheden oude en zeldzame artefacten uit verschillende continenten.

In groot-Tel Aviv, heeft de IAA, in samenwerking met de politie en de belastingdienst in drie opslagplaatsen “spectaculaire en zeldzame” items gevonden en in beslag genomen, waarbij een onbekend aantal verdachten is gearresteerd.

De artefacten zijn volgens de IAA, gestolen uit graven in het Middellandse Zeegebied, Afrika en Zuid-Amerika.

Teruggevonden oude munten. Foto Yuli Schwarz /IAA

Zo zijn er onder andere oude munten, edelstenen ingelegd in sieraden, delen van beelden, beschilderd aardewerk en figuren van goden uit de Romeinse tijd, waarvan de IAA zei dat ze ongeveer 2000 jaar oud waren, objecten die werden gebruikt voor aanbidding, delen van sculpturen en andere items uit de 5e eeuw voor Christus, gevonden.

Gevonden Romeinse en Griekse oudheden. Foto Yuli Schwarz /IAA

“Elke archeologische vondst die losstaat van zijn archeologische context uit de oudheid, dat wil zeggen in handen is van rovers en voor winst wordt verkocht, levert in feite een zwart gat in de geschiedenis op en dat is wat we proberen te voorkomen”, aldus Amir Ganor hoofd van de roofeenheid van IAA in een verklaring.

De IAA zei dat het zal proberen de oorsprong van de items te achterhalen en of er iets is gestolen van locaties in Israël of het Middellandse Zee gebied, en benadrukte dat het zal samenwerken met Interpol en andere internationale wetshandhavingsinstanties.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!