Een krachtige aardbeving zou Israël binnen tien jaar kunnen treffen

Boorschip in de Dode Zee, 2010 Foto met dank aan Tel Aviv University / via ISRAEL21C

Alsof de Israëli’s zich niet genoeg zorgen hoeven te maken over Covid-19 en bedreigingen van vijanden als Iran, Hezbollah en Hamas, waarschuwen Israëlische onderzoekers nu dat een verwoestende aardbeving van minstens 6,5 op de schaal van Richter naar verwachting in de komende jaren de regio zal treffen, meldt ISRAEL21C.

Deze onheilspellende voorspelling komt na het boren in de Dode Zee om zo’n 220.000 jaar onderwatergeologie te analyseren.

Volgens de analyse van de onderzoekers vindt er elke 130 tot 150 jaar een sterke aardbeving plaats, hoewel er ook tussen de aardbevingen slechts enkele decennia tussenpozen zijn geweest.

In 1927 raakten bij een aardbeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter in het Dode Zee gebied honderden mensen gewond in het nabijgelegen Amman en Jeruzalem en zelfs in Jaffa.

Een soortgelijke beving is zeer waarschijnlijk tijdens ons leven, zegt het team, dat werd geleid door prof. Shmuel Marco, hoofd van de Porter School of the Environment and Earth Science van de Universiteit van Tel Aviv.

Marco werd vergezeld door Yin Lu (een postdoc bij TAU), Prof. Amotz Agnon (Hebreeuwse Universiteit), Nicolas Waldmann (Haifa Universiteit), Nadav Wetzler (Israel Geological Survey) en Glenn Biasi (US Geological Survey).

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances .

Het onderzoek werd uitgevoerd onder auspiciën van het International Continental Scientific Drilling Program, dat in 2010 een booreiland in het centrum van de Dode Zee plaatste om de geschiedenis en veranderingen in het milieu te bestuderen.

Sediment hoopt zich op twee manieren op op de bodem van de Dode Zee: een donkere laag door plotselinge overstromingen in de winter en een lichtere laag door verdamping in de zomer. Wanneer een beving toeslaat, wervelen de twee lagen samen en nestelen zich in een andere opstelling.

Door aardbevingen veroorzaakte verstoring van sedimenten in de Dode Zee waargenomen in de boorkern. <br />Foto met dank aan de Universiteit van Tel Aviv

De onderzoekers ontwikkelden rekenmodellen speciaal voor de studie om de geschiedenis van aardbevingen in de loop van de tijd te reconstrueren op basis van het geologische record. Hieruit bleek dat er elke 1.300 tot 1.400 jaar zware aardbevingen plaatsvinden – 7,5 of hoger op de schaal van Richter. De laatste trof het gebied van de Dode Zee in het jaar 1033, bijna duizend jaar geleden.

Hoewel het voorspellen van aardbevingen een notoir onnauwkeurige wetenschap is, concludeerde het team dat de frequentie van aardbevingen in Israël aanzienlijk is onderschat.

“Ik wil geen alarm slaan”, legt Marco uit, “maar we leven in een tektonisch actieve periode. Het geologische record liegt niet en er zal een grote aardbeving in Israël komen.

“Natuurlijk kunnen we niet precies voorspellen wanneer de aarde onder onze voeten zal schudden – dit is een statistische projectie – maar helaas moet ik zeggen dat er de komende jaren een aardbeving zal komen die honderden slachtoffers zal maken. Het kan over 10 jaar zijn of over tientallen jaren, maar het kan ook volgende week zijn, en daar moeten we constant op voorbereid zijn.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)