‘Publieke vijand nummer 1’ – Een nieuwe column van Simon Soesan

Simon Soesan

Even heel eerlijk en duidelijk stellen: ik ben geen Amerikaan, heb geen stemrecht in de VS en ik geloof dat de president van de VS ten eerste goed moet zijn voor de VS. Ik geloof namelijk in het principe dat, als het goed gaat met de VS, het goed gaat met de wereld.

Zo. Dat gezegd groeide ik op met veel kennis betreffende boeven en misdadigers, dankzij de Donald Duck en de Pep, die mij veel inzicht gaven over deze duistere typetjes. Ik bedoel: kijk eens naar de gebroeders Dalton. Ook in de realiteit leerde ik boeven kennen: bankrovers, de ontvoerders van Freddy Heineken, Lee Harvey Oswald.

Maar niets in de wereld kon me voorbereiden op de laatste ontwikkeling in het herkennen van gevaarlijke mensen.

De Amerikanen hebben een heel apart verkiezingssysteem: al heb je de meerderheid van stemmen, het college van electoraten die beslist of je wint. En zo kreeg de VS een heel aparte president vier jaar geleden: iemand met een woordenschat van een zevenjarige die zijn vader’s fortuin vergrootte en biljonair werd, iemand die het liefst ’s avonds, alleen op zijn kamer en onder het genot van een cheeseburger er op los Twittert en, nog erger: iemand die de politiek aan zijn laars lapt en alles zakelijk op wil lossen. Het politiek etablissement in Washington was in schok: een straatvechter die geen sjoege gaf aan politieke complotten en iedereen in zijn gezicht zei wat hij over ze dacht: een ramp!

19 minuten na het inzweren van Trump op 20 januari 2017 deelde CNN mede: het proces om Trump af te zetten is begonnen.

Nogmaals: ze doen maar de Amerikanen. Het is hun land, hun president. Maar laat niemand denken dat ik alles geloof wat me voorgeschoteld wordt.

Vier jaar na zijn inzweren is Trump een menselijk wrak: uitgeput van zijn eigen gekkigheid, verraden door een ieder die hij een baan gaf en vol onbegrip voor wat er over hem gezegd wordt in de media. Ik vermoed dat de man een peperdure therapie zal beginnen. Of misschien ook niet, misschien is hij zich niet eens bewust hoe slecht zijn geestelijke conditie is.

Dankzij de sociale media, die alles doen om heel sociaal te zijn, horen we nog weinig van Trump. Mazzel dat Pelosi hem zodanig haat, dat ook wanneer de man alweer veilig thuis in de Trump Toren zit, we nog lang van haar zullen horen dat hij weg moet en nagetrapt moet worden. So what als Trump geen enkele oorlog is begonnen. So what als Trump het midden oosten voorgoed veranderde – en ten goede. So what als Trump meer banen voor Amerikanen creëerde dan welke president ook.

Zelfs de Nederlandse regering vond Trump gevaarlijker dan – laat ik zeggen – de moordenaar van Pim Fortuyn: die kreeg van de kale leugenaar een mooie uitkering na zijn vroege vrijlating.

Nee: Trump moet lijden, want Trump is gek een gevaarlijk. De terreur bazen in Iran lachten zich rot: Trump mag niet Twitteren terwijl zij de ondergang van Israël op de sociale media mogen plannen en promoten: life is beautiful!

De EU, NATO, VN kunnen weer ademen: dat gedoe met die president die hun geen geld wilde geven omdat ze er niets voor deden en ronduit antisemieten zijn – die tijd is voorbij! VN vertegenwoordigers kunnen weer vrij en blij aan het verkrachten gaan, de NATO kan binnenkort weer feesten, de EU (bekend als het enige politieke perpetuum mobile: het beweegt, maar doet in feite niets) kan weer dromen over 1 Europa, 1 volk, 1 leger en 1 Leider, want Amerika gaat weer duur betalen om wereldleider te kunnen zijn.

En terwijl in de wereld pedofielen hun dromen mogen verwezenlijken via de sociale media, terroristen de dood mogen verheerlijken, religieuze extremisten hun vloeken mogen verspreiden en klimaatclowns hun zaken mogen promoten, hebben we eindelijk de bron van al het kwaad gevonden. Het enige wat onze wereld bedreigt, het “Clear and present danger” van onze samenleving: Trump.

Laat er geen misverstand zijn: zolang Trump nog kon Twitteren was de wereld in gevaar. Dus heb geen angst meer, beste lezers: er zijn geen gevaren meer in de wereld. Mocht u in NL toch nog problemen hebben met moordenaars, bankrovers of verkrachters dan haalt u ze gewoon van Twitter af en klaar is Kees.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)
Vorig artikelEen krachtige aardbeving zou Israël binnen tien jaar kunnen treffen
Volgend artikelSteen met oude Griekse inscriptie bij toeval ontdekt in de buurt van Nitzana in de Negev
Simon Soesan (1956, Beverwijk) woont sinds 1973 in Israël, waar hij zijn eigen sales-en-marketing bureau had. Tegenwoordig is hij vertegenwoordiger van Keren Hayesod – United Israel Appeal in Duitsland. Soesan is bekend van columns in diverse Nederlandse bladen, zoals NRC-Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad. Zijn korte verhalen werden gebundeld in 'Pita met hagelslag' (2005) en ‘Patatje vrede’ (2007), 'Apoetaah' (2016) is zijn derde boek en in juni 2018 is 'Ik ben jij' verschenen. Zijn familie en vriendschappen met Joden, Moslims en Christenen, inspireren hem bij het schrijven.