Steen met oude Griekse inscriptie bij toeval ontdekt in de buurt van Nitzana in de Negev

De steen met Griekse inscriptie. Foto IAA

Een steen met een inscriptie in het Grieks uit het einde van de Byzantijnse periode werd afgelopen weekend bij toeval ontdekt in het Nitzana National Park in de Negev. De platte, ronde steen, c. 25 cm. in diameter, werd gebruikt als grafsteen op een van de begraafplaatsen rond de oude nederzetting. 

De steen werd gevonden door een “Project 500” medewerker van de Israel Parks and Nature Authority tijdens het schoonmaken en voorbereiden van de paden in het Nitzana National Park. De steen werd aan het begin van het pad achtergelaten toen hij bij toeval werd opgemerkt door David Palmach, de directeur van het Nitzana Educational Village, die zich realiseerde dat er een inscriptie op stond. 

Palmach fotografeerde en verzamelde de steen het om te voorkomen dat hij werd gestolen. Hij nam ook contact op met de Israel Nature and Parks Authority en de Israel Antiquities Authority, 

Foto IAA

De inscriptie is ontcijferd door dr. Leah Di Segni van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en verwijst naar “Gezegende Maria, die een onberispelijk leven leidde” en stierf op 9 februari. De steen dateert uit de late zesde, vroege zevende eeuw, na Christus.

Volgens Tali Erickson-Gini van de Israel Antiquities Authority, “staat Nitzana bekend als een belangrijke site in onderzoek naar de overgang tussen de Byzantijnse en de vroege islamitische periodes. Tijdens de vijfde en zesde eeuw na Christus fungeerde Nitzana als centrum voor de dorpen en nederzettingen in de omgeving. Het had onder andere een militair fort en kerken, een klooster en een wegstation dat christelijke pelgrims diende die naar Santa Katarina reisden, die door gelovigen als de plaats van de berg Sinaï werd beschouwd. ” 

Foto IAA

Volgens Dr. Erickson-Gini werd Nitzana al in de derde eeuw vChr gesticht als een Nabateïsch wegstation aan een belangrijke handelsroute en werd de plaats ongeveer 1300 jaar met tussenpozen bewoond, totdat het werd verlaten in de tiende eeuw en de naam werd vergeten.

Archeologische opgravingen op de site in de jaren dertig hebben een papyrusarchief aan het licht gebracht en de naam ‘Nessana’ werd herontdekt.

Maria, voegt zich bij andere stenen ter herdenking van christenen die begraven zijn in de kerken en begraafplaatsen rond Nitzana die zijn opgegraven bij opgravingen door onder andere de Ben Gurion Universiteit van de Negev.

Archeoloog Pablo Betzer van de Israel Antiquities Authority Southern District zegt: “In tegenstelling tot andere oude steden in de Negev is er heel weinig bekend over de begraafplaatsen rond Nitzana. De vondst van een inscriptie als deze kan onze definitie van de begrenzingen van de begraafplaatsen verbeteren en zo helpen om de grenzen van de nederzetting die nog niet zijn vastgesteld, zelf te reconstrueren. “

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)