Ook Fitch houdt Israëls kredietrating op A+ met stabiele vooruitzichten

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Na S&P en Moody’s heeft ook het internationale kredietbeoordelingsbureau Fitch de kredietrating van Israël op A + gehouden met stabiele vooruitzichten, aldus een persbericht van Fitch.

Fitch gaat er vanuit dat de economische beperkingen van Israël vanwege de Covid-19-pandemie snel zullen worden opgeheven, mede doordat het vaccineren van de bevolking in de eerste helft van 2021 in hoog tempo doorgaat en er sprake zal zijn van een beperkte hoeveelheid inkomend toerisme vanaf de tweede helft van 2021.

Verder voorspelt Fitch dat het bbp in Israël zal groeien met 5,4% in 2021 en 4,1% in 2022.

Met betrekking tot het oplopende begrotingstekort van Israël, dat eind 2020 11,7% van het bbp bedroeg, ofwel € 42 miljard) , merkt Fitch dat “de fiscale situatie van Israël na de Covid-19-pandemie is verslechterd en van mening is dat de aanhoudende politieke onzekerheid de kans op vermindering van het begrotingstekort zal bemoeilijken”.

Fitch verwacht dat het begrotingstekort in 2021 hoog zal blijven en zal uitkomen op 9% van het bbp. De schuldquote zal stijgen van 76% in 2020 tot 80% in 2023, en Fitch zegt dat dit hoge ratio’s zijn voor een land met een kredietwaardigheid als Israël, maar aan de andere kant benadrukt het kredietbeoordelingsbureau dat de financieringsvoorwaarden van Israël comfortabel blijven, onder andere dankzij het aankoopprogramma van de Bank of Israel voor staatsobligaties dat heeft geresulteerd in een nominaal rendement van 10-jarige staatsobligaties van minder dan 1% per jaar.

Fitch zegt dat het sterke punt van Israël ten opzichte van vergelijkbare landen het overschot op de lopende rekening is dat het sinds 2003 elk jaar laat zien. In 2020 steeg dit overschot tot bijna 4% van het BBP dankzij de sterke daling van de invoerprijzen in vergelijking met de uitvoerprijzen.

Fitch verwacht dat Israël een sterk overschot zal blijven vertonen terwijl de groei van de exportdiensten robuust blijft. Fitch noemt ook de bijdrage van netto buitenlandse investeringen en de stijging van 38% in de deviezenreserves van Israël in 2020 tot 173 miljard dollar. De positie van Israël als netto externe lener is eind 2020 versterkt tot 58% van het bbp, een aanzienlijk hoger cijfer dan andere mediaanlanden in de A- en AA-rangschikkingen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!