Israëls begrotingstekort is € 42 miljard, het hoogste uit de geschiedenis

Minister van Financiën Katz. Screenshot YouTube

Israël heeft het jaar 2020 afgesloten met een begrotingstekort van 160.3 miljard shekel (42 miljard euro) wat neer komt op 11,7% van het BBP, het hoogste tekort uit de geschiedenis van het land, zo heeft het ministerie van Financiën bekend gemaakt.

Als gevolg van de economische crisis veroorzaakt door de coronapandemie is het tekort opgelopen toto het hoogste ooit, hoewel het bedrag aan overheidssteun met 11 miljard shekel (€4,3 miljard) lager was dan het geplande bedrag.

Hoewel het ministerie van Financiën geen tweede en derde lockdowns had verwacht, is men verrast door het sterke herstel van de economie sinds de lockdown ondanks het aanhouden van de pandemie.

De nieuwssite Ynet melde dat procentueel gezien het tekort een van de hoogste ter wereld is en verwacht dat het alleen wordt overtroffen door die van de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, IJsland en Australië.

De Israëlische economie zal naar verwachting in 2020 met 3,3% krimpen, veel minder dan verwacht, terwijl de gemiddelde economische krimp in ontwikkelde westerse economieën naar verwachting 5,5% zal zijn in 2020

Volgens de accountant-generaal was het oplopende begrotingstekort het gevolg van een daling van de inkomsten van 19,3 miljard shekel (20 miljard euro), terwijl nog eens 22 miljard shekel (5,75 miljard euro) werd uitgegeven aan werkloosheidsuitkeringen door het National Insurance Institute. Tegelijkertijd stegen de uitgaven met 68,6 miljard shekel (18,2 miljard euro) van 2019 tot 478 miljard shekel (124,9 miljard euro) vorig jaar.

De Bank of Israel hield vorige week haar benchmarkrente op het historisch dieptepunt van 0,1% waarbij werd gezegd ‘dat het snelle tempo van inenting tegen de coronaviruspandemie het optimisme verhoogt over een snelle terugkeer van de economie naar een groeipad in dit nieuwe jaar.’

De centrale bank zei daarbij ook dat het BBP in 2021 naar verwachting met 6,3% zal toenemen en dat het brede werkloosheidscijfer in de loop van dit jaar zal dalen tot 7,7% van de beroepsbevolking in het vierde kwartaal van 2021, ervan uitgaande dat de snelle inenting aanhoudt.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!