Gantz: “ik had het mis om de hand van Netanyahu te schudden”

Benny Gantz tijdens zijn live uitgezonden persconferentie. Foto Elad Malka

Daar stond minister van Defensie en plaatsvervangend premier Benny Gantz, een duidelijk teleurgestelde man, die tijdens een persconferentie maandagavond duidelijk maakte dat het niet alleen verkeerd was geweest om de hand van Netanyahu te schudden maar ook om met hem samen in een regering te gaan zitten. Iets waar iedereen hem voor had gewaarschuwd. In de peilingen houdt zijn Blauw & Wit partij nog slechts 4 -5 zetels over van de 33 zetels die hij 10 maanden geleden tijdens de laatste verkiezingen won.

Tijdens zijn persconferentie zei Gantz :”en toen sloeg de coronavirus pandemie toe. Een pandemie en een wereldwijde crisis. Een oorlog voor ons leven. Voor onze gezondheid. Voor ons levensonderhoud. Voor onze eenheid. En ik, een soldaat voor de staat Israël, koos ervoor om te verschijnen. Ik schudde de hand van de persoon die ik had beloofd te vervangen. Ik schudde de hand van een seriële beloftebreker. Ik schudde hem de hand, omdat de staat Israël in oorlog was en ik vooral een soldaat ben. Ik had het mis.”

Het was de eerste keer dat Gantz zijn fout erkende om met Netanyahu in een regering te zitten, waar hij door iedereen voor was gewaarschuwd om dat niet te doen.

Gantz vertelde over het gedrag van de premier en zei: “Terwijl een pandemie woedt die ons hele leven bedreigt, is Bibi niet gestopt met aanzetten, verdeeldheid zaaien en polariseren, en ons van binnenuit verscheurt. Alleen omdat het zijn persoonlijk belang dient. Alleen omdat het wenselijk is om beproeving te ontwijken. Hij bedroog me. Hij heeft jullie bedrogen. Maar hij heeft er een te vaak bedrogen. Je bent op weg naar buiten, Bibi. Op weg naar de rechtbank. We zullen er zeker van zijn dat dit gebeurt.”

“Ik roep iedereen op, laten we ons verenigen en noemde daarbij de namen van centrumrechtse en centrum linkse partijleiders Lapid, Huldai, Bogi, Shelah, Liberman, Horowitz, Shmuli, Zaliha”, maar niet die van de uit de Likud afkomstige en de enige serieuze uitdager van Netanyahu, Gideon Sa’ar.

Na zijn verklaring kondigde Netanyahu aan dat de voor dinsdag geplande ministersvergadering niet door zou gaan, zonder een verdere reden op te geven.

Reacties van de potentiële bondgenoten van Gantz kwamen snel, met Yisrael Beiteinu-leider Avigdor Lieberman die tweette: “Gantz, we hadden al een kans om Bibi te vervangen, maar je koos ervoor om reserve-premier te worden. Het enige dat je nu voor het land kunt doen is om aan te kondigen dat je niet naar de volgende Knesset gaat.”

Yesh Atid van Yair Lapid, die voorheen deel uitmaakte van de Kahol Lavan-alliantie met Gantz, leek de deur open te laten, maar tweette dat “alles in het werk zal worden gesteld om verbindingen op te bouwen voor een gezonde en liberale regering die het land zal veranderen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!