Grote studie in Israël toont aan dat Pfizer vaccin beschermt tegen het coronavirus

Terr illustratie. Screenshot YouTube

Een grote studie in Israël waarbij 400.000 mensen betrokken waren heeft aangetoond dat het Pfizer vaccin goede resultaten oplevert. Ondertussen blijft het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen rond de 10.000, mede onder invloed van de Britse coronavariant.

Dinsdag werden er ongeveer 125.000 mensen op het coronavirus getest, hiervan bleken er 9.025 (7,2%) besmet met het coronavirus.

In de ziekenhuizen in Israël liggen nu 1.760 coronapatiënten waarvan er 1.043 in ernstige toestand verkeren en 262 zijn aangesloten op beademingsapparatuur. Het dodental is gestegen naar 3.770.

Inmiddels zijn de resultaten van een grootschalige test bekend geworden met een groep van 400.000 mensen waarvan de reactie op het Pfizer vaccin bekend van is gemaakt.

Het bleek dat vijf dagen na de eerste vaccinatie er nog geen reactie te zien was, tussen de zes en 13 dagen begint na eerste vaccinatie het vaccin haar werk te doen. Na 14 dagen is er al 33% minder kans geïnfecteerd te worden met het coronavirus. Dit neemt gaandeweg toe en een week na de tweede vaccinatie is dit gestegen tot 95%.

Maar er is tegelijkertijd ook bekend geworden dat 180 mensen die op dit moment met het coronavirus zijn besmet, dit opliepen kort nadat ze voor de eerste keer waren gevaccineerd.

Bij ongeveer 4,6% van de ingeënte mensen werd binnen zeven dagen na het prikken de diagnose coronavirus gesteld, 6,4% na 8-14 dagen en 3,8% na 15 dagen of langer.

Dit bewijst dat het nodig is om mondkapjes te dragen en sociale afstand te houden ook na de eerste vaccinatie.

In Israël wordt ook vastgehouden aan het dragen van mondkapjes en het houden van twee meter afstand nadat het grootste deel van de bevolking zal zijn gevaccineerd, vanwege het feit dat jongeren onder de 16 jaar niet gevaccineerd zullen worden en dus mogelijk dragers van het virus kunnen zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft 652 meldingen van bijwerkingen gekregen na 2 miljoen vaccinaties.

Vrouwen melden volgens het rapport meer bijwerkingen dan mannen, vooral vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Er werden bijna geen bijwerkingen gemeld door mensen tussen de 70 en 80 jaar.

De meeste bijwerkingen waren algemeen, mild van klachten. Zo klaagden enkele honderden mensen over gevoeligheid op de plek waar was gevaccineerd, deze klachten verdwenen na 24 uur.

Ook zijn er 68 neurologische en 52 allergische reacties gemeld. Slechts ongeveer 20 mensen meldden meer ernstige complicaties, inclusief complicaties die medische follow-up vereisten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!