Israël gaat voor derde keer in strikte lockdown

Gesloten winkelcentrum Ir Yamin. Eigen foto

Terwijl de dagelijkse nieuwe coronavirus besmettingen ruim boven de 8000 uitkomen, maar er ook bijna 1,5 miljoen mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, heeft de Israëlische regering besloten dat het land vanaf vrijdagochtend om 0.00 uur voor 14 dagen in complete lockdown gaat.

Tijdens deze lockdown zullen zoveel mogelijk niet essentiële bedrijven hun werknemers vanuit huis moeten laten werken, zijn alle scholen gesloten en is reizen naar het buitenland alleen mogelijk voor degenen die al een ticket hebben.

Zowel premier Netanyahu als ook minister van Defensie wijzen op de snelle verspreiding van nieuwe besmettingen, dat voornamelijk te wijten zou zijn aan de Britse mutatie, waardoor er dagelijks meer dan 8.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus bijkomen.

Virus-experts hebben bekend gemaakt dat er in Israël 30 mensen met de Britse variant waren die 189 anderen hebben besmet, die weer anderen hebben besmet.

Ondertussen gaat het vaccineren door en zijn er tot nu toe bijna 1,5 miljoen mensen gevaccineerd, waaronder ongeveer 55% van alle 60-plussers.

Het vaccineren zal de komende dagen worden vertraagd omdat ziekenfondsen de komende twee weken prioriteit willen geven aan de het geven van de tweede vaccinatie aan hen die drie weken geleden voor het eerst werden gevaccineerd.

Tegen eind januari komt ook een zending van het Moderna vaccin in Israël aan plus een nieuwe lading van Pfizer, waardoor er dan weer volop kan worden gevaccineerd.

De volgende beperkingen zijn van kracht tijdens de lockdown:

  • niet verder dan 1 km van je huis, m.u.v. het doen van noodzakelijke boodschappen of bezoek aan een arts
  • het betreden van een ander huis dan waar je woont is verboden
  • alle scholen gaan dicht m.u.v. van het bijzonder onderwijs
  • supermarkten, levensmiddelen zaken, drogisterijen en apotheken blijven open maar moeten om 7 uur in de avond hun deuren sluiten
  • niet essentiële bedrijven moeten hun werknemers vanuit huis laten werken, regering wil bereiken dat bedrijven maximaal 50% van hun werknemers naar kantoor laten komen
  • capaciteit van het openbaar vervoer wordt met 50% verminderd
  • bijeenkomsten in gesloten ruimten tot maximaal 5 personen bij elkaar, in de buitenlucht maximaal 10 personen

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)