Griekenland koopt voor 1,36 miljard euro trainingsvliegtuigen en vliegschool van Israël

Een Lavi lesvliegtuig. Screenshot IDF video

Het ministerie van Defensie heeft in een persbericht aangekondigd dat de Griekse regering een overeenkomst ter waarde van 1,36 miljard euro heeft goedgekeurd om trainingsvliegtuigen van Israël te kopen. Een Israëlisch defensie bedrijf zal de een vliegschool voor de Griekse luchtmacht opzetten. De overeenkomst heeft een looptijd van 20 jaar.

In het persbericht zegt het ministerie van Defensie dat “de overeenkomst de grootste overeenkomst is voor het verwerven van defensie leveranties tussen de twee landen tot nu toe”.

“Deze overeenkomst weerspiegelt de uitstekende en ontwikkelende relaties die we hebben met Griekenland. Het is een partnerschap voor de lange termijn dat de belangen van zowel Israël als Griekenland zal dienen, in beide landen honderden banen zal creëren en de stabiliteit in het Middellandse Zeegebied zal bevorderen ”, aldus minister van Defensie Benny Gantz in de persverklaring.

“In het telefoontje dat ik ontving nadat de overeenkomst was goedgekeurd, bedankte ik mijn vriend, de Griekse minister van Defensie, Nikolaos Panagiotopoulos, en sprak ik mijn waardering uit voor zijn persoonlijke betrokkenheid bij het bevorderen van dit project. Ik prees ook de recente versterking van de defensie relaties tussen onze landen en merkte op dat ik verwacht dat deze verder zullen verdiepen,” aldus Gantz.

IAF vliegschool. Foto IDF video

Gemodelleerd naar de vliegacademie van de Israëlische Luchtmacht (IAF) zal de Griekse vliegschool worden uitgerust met 10 M-346 lesvliegtuigen geproduceerd door het Italiaanse bedrijf Leonardo. In Israël bekend als de “Lavi” worden deze vliegtuigen ook gebruikt in de Israëlische vliegschool en worden als zeer succesvol beschouwd.

In het kader van deze overeenkomst zal Elbit Systems kits leveren om de T-6-vliegtuigen van de Griekse luchtmacht te upgraden. Daarnaast zal Elbit ook zorgen voor opleidingen, simulatoren en logistieke ondersteuning. In de toekomst zullen de partijen ook kijken naar samenwerkingsgebieden tussen de Israëlische en Griekse vliegacademies.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)