Israël staat op plek 35 op de wereldwijde corruptie-index

(beweeg met uw muis over de kaart om de verschillende scores te zien)

Eigenlijk is het niet verrassend voor een land waar de premier voor de rechtbank staat wegens mogelijk fraude. Deze week is de burgemeester van Ashkelon tot vier jaar cel veroordeeld voor o.a. fraude. Politici in Israël worden regelmatig – niet ongegrond – van fraude beschuldigd.

Voor het tweede jaar op rij plaatste Israël zich op de 35e plaats van de 180 landen op de wereldwijde corruptie-index die donderdag werd gepubliceerd. Nederland staat op de 8e plek van deze index.

Israël kreeg een beoordeling van 60 van de 100 punten, slechts negen punten boven de rode lijn van corrupte landen, aldus de Corruption Perceptions Index (CPI) van Transparency International. Plek 35 voor 2020, hetzelfde als in 2019, komt nadat de score van Israël tussen 2017 en 2019 drie jaar op rij daalde. In 2016 stond Israël op de 28e plaats van de wereld met een score van 64.

Van de 37 lidstaten van de OESO staat Israël op plaats 25, aldus het rapport.
“De lage plaats van Israël op de corruptie-index is bijzonder ernstig in 2020, helemaal nu de virus pandemie onder ons woedt”, zei de gepensioneerde rechter Nili Arad. Hij vertegenwoordigt Israël als voorzitter van de Israel International Transparency Association (Shvil).

Opmerkingen die Arad plaatste zijn:

“Het gebrek aan transparantie in overheidsactiviteiten is een bedreiging die leidt tot wantrouwen en gebrek aan medewerking van het publiek terwijl het land te maken heeft met de ergste gezondheids- en economische crisis van het land”

“We zijn getuige van de schending van de grondslagen van de democratie, in een tijd waarin leiders worden verdacht van misdrijven en een sfeer creëren van voortdurende opruiing tegen justitie en de media”

“Helaas belooft de komst van 2021 niet veel goeds, in termen van het algemene aspect van de coronapandemie en met een vierde verkiezing binnen twee jaar in het verschiet”

“We hopen dat overheidsfunctionarissen de nodige conclusies en lessen zullen trekken om de transparantie te vergroten, de waarden van democratie zowel te versterken als te beschermen en de gevolgen van corruptie aan te pakken en te vermijden. En wel op een manier die tot uiting zal komen op de plaats van Israël in de wereldwijde index van corruptie in de komende jaren”

Sinds de start in 1995 is de in Berlijn gevestigde CPI een van ‘s werelds toonaangevende indicatoren van corruptietrends, werkzaam in meer dan 100 landen wereldwijd.

Denemarken en Nieuw-Zeeland stonden voor het tweede jaar op rij op de eerste plaats met een score van 88, vergeleken met een score van 87 vorig jaar. Ze worden gevolgd door Finland, Singapore, Zweden en Zwitserland, die 85 scoorden. Noorwegen scoorde 84 en Nederland 82, gevolgd door Duitsland en Luxemburg, die beiden een score van 80 kregen.

De Verenigde Staten scoorden 67 punten en daalden naar de 25e plaats in de index, het vierde opeenvolgende jaar dat er sprake is van een daling.
Op de laagste plaatsen op de index staan ​​Zuid-Soedan en Somalië met een score van 12, gevolgd door Syrië met 14 en Jemen en Venezuela met 15.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)