Israëlische startup komt met apparaat dat pupilreacties meet en registreert bij comapatiënten

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De Israëlische startup BrainWatch Tech ontwikkelt een oog-pupilbewakingstechnologie die zorgverleners op de hoogte stelt van veranderingen in de pupilreacties van patiënten met ernstig hersenletsel, en hen attent maakt op de mogelijke noodzaak van onmiddellijke interventie.

Elk jaar worden er in de Verenigde Staten en de Europese Unie meer dan een miljoen mensen gediagnosticeerd met ernstig hersenletsel als gevolg van traumatische ongevallen zoals auto-ongelukken of vallen, of beroertes.

Terwijl deze patiënten op de intensive care liggen, moet het verplegende personeel hun pupillen handmatig onderzoeken door de oogleden op te tillen, de ogen te verlichten met een zaklamp en de respons van de pupil te meten met een liniaal, en de resultaten van de test in kaart te brengen.

Een aanscherping van de pupillen in reactie op licht geeft aan dat de hersenstam, het meest basale deel van de hersenen, nog steeds actief is. Als er geen reactie is, betekent dit dat de toestand van de patiënt verslechtert en dat er medicatie of een operatie nodig is om mogelijke neurale achteruitgang en verdere hersenschade te stoppen.

Bij patiënten met ernstig traumatisch hersenletsel zijn afwijkingen in pupilreacties vaak een indicatie van neurologische achteruitgang en zijn ze gecorreleerd met slechte neurologische uitkomsten.

Daarom is bij de klinische evaluatie van comateuze patiënten het pupilonderzoek een belangrijk hulpmiddel, aangezien het een directe indicatie is van de toestand van de hersenstam, en veranderingen daarin een onmiddellijk teken van neurologische achteruitgang vertegenwoordigen. In dergelijke gevallen is een dringende klinische interventie vereist.

Ondanks het klinische belang, heeft de zorgstandaard voor onderzoek van de pupillen bij bewusteloze patiënten de afgelopen 100 jaar geen significante veranderingen ondergaan, zei Ilan Carmel, de CEO van de startup, tegen de Times of Israel.

Handmatige beoordeling van de pupil is een arbeidsintensieve, tijdrovende taak. Onder de beste omstandigheden wordt het op de neuro-intensive care eenmaal per uur uitgevoerd. Als gevolg hiervan wordt het niet continu gecontroleerd en worden veranderingen in pupilgrootte zelden gedetecteerd wanneer ze zich voordoen, voegde hij eraan toe, ook al is onmiddellijke medische interventie van cruciaal belang voor de overleving van de patiënt en de neurologische uitkomst.

“We ontwikkelen een automatisch en continu systeem voor monitoring van pupillichtreflexen”, zei hij, dat zal werken zonder fysiek contact.

Het product, waarvan nu een prototype wordt gebouwd, zal eruit zien als een virtual reality-bril, uitgerust met een cameralens en een lamp, die continu de pupilgrootte en reflexen bewaakt, meet en registreert door de gesloten oogleden van patiënten met ernstig hersenletsel, zei Carmel.

Het elektronische systeem zal het personeel onmiddellijk waarschuwen voor abnormale bevindingen bij de patiënt die de bril draagt. De continue monitoring zal een record creëren van de toestand van de patiënt en de respons op de behandeling in de loop van de tijd.

Het systeem zal ook het volgen van pupillen in realtime mogelijk maken tijdens complexe hersenoperaties, een mogelijkheid die momenteel niet bestaat, aldus het bedrijf in een verklaring.

Carmel zei dat hij hoopt dat het prototype over een jaar klaar zal zijn, en het bedrijf zal dan klinische onderzoeken in ziekenhuizen kunnen uitvoeren om het systeem te evalueren.

De technologie werd geboren in het BioDesign-programma van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem in samenwerking met Hadassah Medical Center, waarin bio-ingenieurs- en bedrijfskundig afgestudeerde studenten van de Hebreeuwse Universiteit verbonden zijn met clinici van het Hadassah Medical Center om het bewustzijn over medische behoeften te vergroten en om te helpen medische innovaties op de markt brengen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)