Meer dan een miljoen vaccinaties in Israël maar tempo wordt verlaagd.

Premier Netanyahu en minister van Volksgezindheid Edelstein met de 1 miljoenste gevaccineerde op vrijdag in Um al-Fahm. Foto Haim Zach / GPO

Het succes van Israëls vaccinatieprogramma trekt wereldwijd de aandacht, maar heeft ook een keerzijde. Om te voorkomen dat er niet genoeg vaccinaties zijn om iedereen die al is gevaccineerd ook de tweede vaccinatie te geven, wordt het vaccinatieprogramma vertraagd.

Het ministerie van Volksgezindheid deelde zondagmorgen mee dat op zaterdagavond 1.090.000 Israëliërs (11,5% van de bevolking) is gevaccineerd. Dit betreft al het medisch-en zorg personeel en 45% van de bevolking ouder dan 60 jaar.

Het vaccineren ging ook op vrijdagavond en zaterdag door en op sommige plekken ontstonden er lange rijen van honderden wachtenden bij de vaccinatiecentra in het land.

Om te voorkomen dat er tekorten ontstaan aan vaccinaties wordt geprobeerd om geplande leveringen van Pfizer en Moderna te versnellen. Zolang er geen zekerheid over is dat dit gaat lukken zal het vaccinatieprogramma worden vertraagd.

Premier Netanyahu heeft in het weekend nog contact hierover gehad met de CEO’s van Pfizer en Moderna, maar er is nog geen definitief antwoordt gekomen op zijn verzoek leveranties naar voren te halen.

Inmiddels hebben een groot aantal mensen die op de wachtlijst staan voor een eerste injectie te horen gekregen dat hun afspraak wordt verschoven en hebben ziekenhuizen, waaronder het Rambam in Haifa en Sheba Medical Center in Tel Hashomer besloten vanaf vandaag geen vaccinaties meer uit te voeren.

Op deze manier blijven er genoeg vaccins over om iedereen die een tweede vaccinatie moet hebben, deze ook te geven.

Tevens werd vanuit het ministerie van Volksgezondheid meegedeeld dat er wordt overwogen een strengere lockdown van twee weken in te stellen om het aantal nieuwe dagelijkse coronabesmettingen een halt toe te roepen.

Op zaterdag werden er 76.071 coronatests uitgevoerd, waarvan 5,3% positief terugkwam, ofwel 3,391 nieuwe besmettingen. Op vrijdag stond dit aantal op 6.004.

Er zijn momenteel 50.299 actieve coronapatiënten in Israël, waarvan er 729 in ernstige toestand in het ziekenhuis liggen, met 179 van hen aangesloten aan de beademing. Het dodental staat op 3391.

De eerste effecten van het vaccineren worden pas tegen eind januari zichtbaar en de verwachting is dat het aantal nieuwe besmettingen fors zal blijven stijgen als er niets wordt gedaan.

De minister van Volksgezondheid, met steun van premier Netanyahu, wil nu een strikte lockdown van twee weken, waarbij scholen en universiteiten worden gesloten, bedrijven zo veel mogelijk werknemers vanuit huis laten werken, het openbaar vervoer wordt teruggebracht naar een capaciteit van 25% en mensen niet verder dan 500 meter van hun huis mogen.

Dit stuit echter op grote bezwaren bij de ultraorthodoxe politieke partijen die hun yeshiva’s open will houden, maar ook Blauw en Wit leider Gantz en Likud minister van onderwijs Galant zien weinig in dit plan.

In de komende twee dagen zal duidelijk worden welke kant het op gaat en wordt ook duidelijk of er meer vaccinaties naar Israël komen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)