Opperbevelhebber IDF: ‘We moeten het nucleaire programma van Iran dwarsbomen’

Opperbevelhebber van de IDF Aviv Kochavi tijdens zijn toespraak voor het INSS, Screenshot

Tijdens een toespraak op de jaarlijkse conferentie van het Institute for National Security Studies (INSS) zei de opperbevelhebber van de IDF, Aviv Kochavi, dat hij het leger opdracht heeft gegeven nieuwe operationele plannen te ontwikkelen om het Iraanse nucleaire programma uit te schakelen.

Kochavi zei “Iran kan beslissen of het wil doorgaan richting een nucleaire bom, hetzij heimelijk, hetzij op een provocerende manier. In het licht van deze basisanalyse heb ik de IDF opdracht gegeven om naast de bestaande plannen een aantal operationele plannen op te stellen. We bestuderen deze plannen en zullen ze het komende jaar ontwikkelen.”

“De regering zal natuurlijk degene zijn die uiteindelijk beslist of deze plannen gebruikt moeten worden. Maar wij moeten zorgen dat ze op tafel liggen”, aldus Kochavi.

“Vanwege zijn verbeterde centrifuges en groeiende voorraad verrijkt uranium, zou Iran mogelijk slechts maanden of misschien zelfs weken verwijderd kunnen zijn van een bom”, legde Kochavi uit.

In een zeldzame openbare opmerking over het Amerikaanse buitenlands beleid waarschuwde de IDF-chef dat de Amerikaanse president Joe Biden niet opnieuw zou moeten toetreden tot de nucleaire overeenkomst van 2015, zoals de Amerikaanse leider heeft aangegeven van plan te zijn, op voorwaarde dat Teheran terugkeert naar naleving van de overeenkomst.

Kochavi maakte zijn opmerkingen tijdens een livestream-toespraak op de jaarlijkse conferentie van de denktank van het Institute for National Security Studies, die dit jaar volledig online werd gehouden vanwege de coronapandemie.

“Na de regeringswisseling in de Verenigde Staten hebben de Iraniërs gezegd dat ze willen terugkeren naar de nucleaire overeenkomst. Ik wil mijn standpunt uiteenzetten, het standpunt dat ik aan al mijn collega’s over de hele wereld geef wanneer ik ze ontmoet: terugkeren naar de nucleaire overeenkomst van 2015 of zelfs naar een vergelijkbare overeenkomst maar met een paar verbeteringen, is een slechte zaak en dat is niet het juiste om te doen, ‘zei Kohavi.

Het is hoogst ongebruikelijk dat militaire functionarissen kritiek leveren op het buitenlands beleid van bondgenoten en in het licht van de nauwe relatie tussen de Amerikaanse en Israëlische legers, evenals de algemene voorkeur van de IDF om politieke argumenten buiten de deur te houden, mogen de opmerkingen van Kochavi als opmerkelijk worden gezien.

Kohavi haalde hard uit, niet alleen tegen de mogelijkheid dat de Verenigde Staten opnieuw zouden toetreden tot de overeenkomst die in 2015 met Iran is gesloten, formeel bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), maar ook tegen de oorspronkelijke overeenkomst.

Kochavi hekelde met name de Iran deal vanwege de zogenaamde “sunset clauses”, de voorwaarden van de overeenkomst die verschillende aspecten van het nucleaire programma van Iran beperken, maar die na een bepaald aantal jaren eindigen.

Waar eerder ambtenaren van het ministerie Defensie er nog van uitgingen dat nieuwe onderhandelingen met Iran voor een verbeterde overeenkomst konden zorgen, maakt de toespraak van Kochavi voor het eerst duidelijk dat een verbeterde versie van de deal ook als volstrekt onaanvaardbaar word gezien vanuit het oogpunt van Israëls veiligheid.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)