Staatscontroleur gaat controleren of Israël is voorbereid op een cyberaanval tijdens verkiezingen

Staatscontroleur Matanyahu Englman. Foto Gov.il

Aangezien Israël weer voor een verkiezingsronde staat, kondigde staatscontroleur Matanyahu Englman aan dat zijn bureau een alomvattende evaluatie gaat uitvoeren van het vermogen van het Centrale Verkiezingscomité om de dreiging van een cyberaanval tijdens de verkiezingen van Israël het hoofd te bieden.

De aankondiging komt na een recente cyberaanval op de verzekeringsmaatschappij Shirbit, dat naar verluidt veel overheidsmedewerkers onder zijn klanten heeft, waarbij duizenden documenten met persoonlijke informatie naar het publiek zijn gelekt. Black Shadow, de hackergroep achter de aanval, dreigde de gegevens te verkopen aan buitenlandse inlichtingendiensten.

“Vanaf het moment dat ik aantrad als Staatscontroleur, heb ik auditing op het gebied van cyber en digitaal gedefinieerd als kernonderdeel van mijn verantwoordelijkheden, waarbij ik kijk naar de toekomst en de nationale uitdagingen waarmee de staat Israël wordt geconfronteerd”, aldus Englman tijdens een vergadering van het Financieel Comité van de Knesset.

Englman vertelde de commissie dat zijn bureau “al enige tijd” werkt aan een herziening van de computersystemen van de CEC, de computeractiviteit in de afgelopen drie verkiezingsrondes en het vermogen van de CEC om een ​​externe cyberaanval af te slaan. “Dit is uit de wens om de democratische procedure correct en zonder tussenkomst van verschillende factoren te laten verlopen”, zei Englman.

Het grootste deel van het onderzoek is afgerond, maar er zijn volgens de controleur een aantal zaken die dieper worden bekeken. “Het doel van de evaluatie is om lessen te trekken voor toekomstige verkiezingscampagnes, inclusief de campagnes die de komende maanden kunnen plaatsvinden, waardoor het werk van de CEC wordt verbeterd en zijn activiteiten worden ondersteund, die de kern vormen van het democratische proces in Israël”. zei Englman.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!