Welke informatie en data deelt Israël met Pfizer?

Ter illustratie. Foto Pfizer

Het is niet zo gek dat veel mensen in Israël willen weten welke informatie de regering eigenlijk deelt met Pfizer in ruil voor meer en constante levering van het coronavaccin. Op zondagavond heeft het ministerie van Volksgezondheid daarom de overeenkomst met Pfizer online gezet zodat iedereen die kan inzien.

Omdat de Israëlische regering (lees: Netanyahu), er alles aangelegen is om voor de vierde verkiezingen in twee jaar tijd, op 23 maart, het grootste deel van de bevolking te hebben gevaccineerd, is er een overeenkomst met Pfizer gemaakt waarbij Pfizer in ruil voor data Israël van een constante stroom van vaccins voorziet.

Na het bekend worden van deze overeenkomst gaan er in Israël steeds meer stemmen op van mensen die bezorgd zijn over hun privacy en die willen weten wat deze overeenkomst precies inhoudt.

Dit was reden voor het ministerie van Volksgezondheid om het document openbaar te maken, wat hier in zijn geheel gelezen kan worden.

Hoewel sommige delen van de overeenkomst zwart zijn gemaakt, geeft het document duidelijk aan dat “er geen identificeerbare gezondheidsinformatie tussen de partijen zal worden gedeeld”.

Volgens het document verplicht het ministerie van Volksgezondheid zich ertoe om het aantal bevestigde COVID-19-gevallen, ziekenhuisopnames, ernstige en/of kritieke gevallen, aantal patiënten aan de beademing, en symptomatische gevallen per week mee te delen, samen met het aantal uitgevoerde vaccinaties. In beide gevallen worden de gegevens ook uitgesplitst naar demografische factoren, zoals leeftijdsgroepen,

Veel van deze informatie wordt dagelijks door het ministerie van Volksgezondheid al bekend gemaakt. Bovendien mag volgens de overeenkomst geen informatie aan derden worden verstrekt, tenzij specifiek goedgekeurd door de onthullende partij. Ook blijft het ministerie van Volksgezondheid eigenaar van de gegevens die met Pfizer worden gedeeld.

Nu er ruim twee miljoen Israëliërs a hun eerste vaccinatie tegen het coronavirus hebben gekregen, en het land op de eerste plaats ter wereld staat voor wat betreft vaccinaties per hoofd van de bevolking, verkeert Israël in de unieke positie om te dienen als een ‘testland’, met de mogelijkheid om belangrijke informatie verstrekken aan de rest van de wereld.

Vorige week melden de Israëlische media dat Pfizer elke week tussen de 400.000 en 700.000 doses zal leveren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)