“Israëlische economie zal in 2021 met 4,6% kunnen groeien”

Gesloten shopping mall. Eigen foto

Het ministerie van Financiën heeft zondag een rapport openbaar gemaakt waaruit blijkt dat de Israëlische economie in 2021 met 4,6% zou kunnen groeien volgens de meest waarschijnlijke vooruitzichten voor dit jaar.

“In een minder waarschijnlijk scenario van een aanhoudende verslechtering van de economie, is de groeiverwachting slechts 1,9%, blijkt uit het rapport.

Hoewel de definitieve BBP-cijfers voor 2020 nog niet beschikbaar zijn, verwacht het ministerie van Financiën dat de economie in het door de coronavirus pandemie geteisterde jaar met ongeveer 3,3% is gekrompen. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan zou dat veel beter zijn dan de door de OESO voorspelde krimp van 4,15% en zelfs beter zijn dan de gemiddelde daling van 5,5% in alle OESO-landen vorig jaar.

Van alle 37 OESO landen waren de economische prestaties van Israël een zevende plek waard, zo bleek uit het rapport. China was het enige OESO-land dat in 2020 een bbp-groei rapporteerde.

De Israëlische export, die een groot deel van de economie uitmaakt, leed veel minder schade dan verwacht, waarbij de export van hoogtechnologische diensten in de loop van het jaar groeide.

Volgens het rapport werd de lokale arbeidsmarkt slechter getroffen dan het OESO-gemiddelde, omdat de drie lockdowns geleid hebben tot een daling van de particuliere consumptie. De gemiddelde werkloosheid over heel 2020 bedroeg ongeveer 15,4%, na een piek van 36,1% in april, aldus het ministerie van Financiën.

De werkloosheid zal in 2021 tussen 8,6% en 11,6% bedragen, afhankelijk van hoe snel de economie zich kan herstellen, aldus het rapport.

In 2019 registreerde Israël een record lage werkloosheid van 3,8%.
De inflatie daalde in 2020 met 0,6% en de Consumentenprijsindex steeg met 1,1%. Voor 2021 verwacht de Schatkist een inflatie van 0,3% en een stijging van de CPI met 0,5%.

Het gemiddelde salaris in Israël zal in 2021 waarschijnlijk iets dalen, van ongeveer 11.500 shekel (2.912 euro) in 2020 tot 11.100 shekel (2.785 euro), aldus het rapport van het ministerie van Financiën.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)