Bewijs gevonden dat er 6.000 jaar geleden olijven voor consumptie werden verbouwd

Een duiker naast een stenen structuur met oude olijfgroeven voor de kust van Haifa, waarvan wordt aangenomen dat deze ongeveer 6600 jaar oud is. Foto Universiteit van Haifa

Israëlische archeologen van de Universiteit van Haifa hebben 6.000 jaar oud bewijs gevonden van de vroegst bekende productie van olijven voor consumptie in plaats van voor olie, meldt Israel HaYom.

Uit de studie, die onlangs is gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Scientific Reports, blijkt er duizenden olijfgroeven zijn gevonden voor de zuidkust van Haifa. Ze liggen ingebed in neolithische bouwwerken van steen en klei in een gebied dat nu onder water staat, maar waarvan wordt aangenomen dat het in het verleden deel uitmaakte van de noordkust, aldus het persbericht.

De putten werden gedateerd rond 4.600 voor de gewone jaargelling, zo’n 4.000 jaar eerder dan het vroegst bekende gebruik van olijven als voedsel.

6000 jaar oude olijfgroeven voor de kust van Haifa. Foto Universiteit van Haifa

“Toen we de pitten vonden, konden we meteen zien dat ze anders waren dan die gebruikt werden om olie te produceren”, zei archeoloog Dafna Langot van de Universiteit van Tel Aviv. “Bij het afval van de productie van olijfolie worden de pitten geplet, terwijl hier de pitten meestal heel waren.”

De onderzoekers vonden geen andere veelbetekenende aanwijzingen van olieproductie, zoals bijvoorbeeld de overblijfselen van olijvenschillen.

Volgens de onderzoekers geeft de locatie van de oude site nabij de zee ook aan ‘dat het waarschijnlijk werd gebruikt om olijven te pekelen met zeewater,- aangezien andere opslagdoeleinden in het vochtige strandgebied niet veel zin zouden hebben’.

“Het gebrek aan olijfboomdeeltjes in de structuren, zoals meestal wordt aangetroffen in olijvenafval, versterkt de veronderstelling dat de olijven herhaaldelijk werden gewassen, zoals zelfs vandaag de dag nog gebruikelijk is bij het pekelproces”, aldus Mina Weinstein-Evron van de Universiteit van Haifa.

6000 jaar oude olijfgroeven voor de kust van Haifa. Foto Universiteit van Haifa

Ehud Galili, een mariene archeoloog die de studie leidde, zei dat ‘de vondst onderzoekers in staat stelt het gebruik van de olijfboom te traceren, van het gebruik van het hout voor verwarming tot de productie van olie 7.000 jaar geleden tot deze vondst, waarin de olijf als voedsel werd gebruikt.’

Galili merkte op dat in het gebied bassins en putten werden gevonden, maar geen huizen, en speculeerde dat de site mogelijk een soort van ‘industriegebied’ voor olijven was.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!