Grand Slam judo toernooi in Tel Aviv met verbannen Iraanse judo kampioen

De Israëlische wereldkampioen judoka Sagi Muki, rechts, en de Iraanse kampioen Saeid Mollaei . Foto Instagram Sagi Muki

Van 18 – 20 februari vindt er in Tel Aviv een Grand Slam judo toernooi met deelnemers uit diverse landen plaats, waarbij vooral de komst van de verbannen Iraanse judo kampioen Saeid Mollaei bijzonder is te noemen.

Saeid Mollaei ontvluchte in 2019 Iran nadat ondergedoken was in Duitsland omdat hij de bevelen van het Iraanse regime om opzettelijk te verliezen tijdens de verdediging van zijn titel zodat hij niet tegen de Israëlische judo kampioen Sagi Muki zopu uitkomen, had getrotseerd meldt The Times of Israel.

De Internationale Judofederatie zei destijds dat Mollaei onder druk was gezet om te verliezen door de Iraanse vice-minister van Sport Davar Zani. Hij werd naar verluidt ook onder druk gezet door de president van het Iraanse Olympisch Comité, Reza Salehi Amiri, die hem minuten voor zijn halve finale vertelde dat de Iraanse veiligheidsdiensten in het huis van zijn ouders in Teheran waren.

Mollaei, die nu de nationaliteit van Moldavië heeft, vertelde de IJF dat hij boog voor de druk en opzettelijk verloor van de Belgische Matthias Casse in de halve finale om te voorkomen dat hij tegenover de Israëlische judoka zou moeten uitkomen, die uiteindelijk goud won.

Nu kunnen de twee het tegen elkaar opnemen tijdens de wedstrijden in Tel Aviv. Muki zei dat hij graag zou strijden tegen Mollaei, die een persoonlijke vriend is geworden.

“Dit is een geweldige boodschap voor de wereld”, zei hij tegen de openbare omroep Kan. “Dit is iets dat Iran zelfs dichter bij Israël kan brengen. Het laat gewoon zien hoe sport mensen kan samenbrengen en grenzen kan verleggen.”

Ondanks de beperkingen door de coronapandemie, zullen zo een 500 judoka’s en begeleiders uit diverse landen aan het toernooi deelnemen.

Zo zullen de deelnemers elk verschillende virustests moeten ondergaan voordat ze mogen deelnemen.

Vier gecharterde vliegtuigen zullen de deelnemers naar het land brengen vanuit twee Europese inzamelpunten, in Parijs en Istanbul. De vluchten zullen alleen degenen vervoeren die aan het evenement deelnemen.

Voordat ze in het vliegtuig worden toegelaten, moet elke deelnemer en trainer twee negatieve virustests kunnen aantonen.

In Israël zullen de aankomsten opnieuw een virustest ondergaan en in quarantaine worden geplaatst in hotelkamers, waar ze pas kunnen vertrekken als een negatief resultaat is bevestigd.

Degenen die vrij zijn van het virus, mogen hun kamers verlaten, hoewel de deelnemers in kleine aantallen worden vastgehouden en geïsoleerd op andere verdiepingen van het gebouw, ook voor maaltijden en transport naar de wedstrijd locatie en worden de bussen na elke rit gedesinfecteerd.

Er zal een trainingscentrum beschikbaar zijn in het hotel, maar deelnemers kunnen het slechts één op één gebruiken. De trainingsfaciliteit wordt tussen de sessies door gedesinfecteerd.

Het toernooi biedt de deelnemers de kans om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!