Grote 3-daagse oefening van de Israëlische luchtmacht afgerond

Foto IDF woordvoerders eenheid

Uitgaande van het neerschieten van een vliegtuig door Hezbollah, heeft de Israëlische luchtmacht een driedaagse verrassingsoefening afgerond die een grootschalige oorlog tegen Hezbollah simuleerde, inclusief schijnaanvallen op ongeveer 3.000 doelen in één dag, in een duidelijke boodschap voor de Libanese terreurgroep, aldus de IDF in een persbericht.

Aan de verrassingsoefening onder de naam Vered HaGalil, deden tientallen vliegtuigen in allerlei soorten en maten mee, alsook dienstplichtigen samen met honderden opgeroepen reservisten.

Foto IDF woordvoerders eenheid

Het doel van de oefening was het naspelen van intensieve gevechten, luchtverdedigingsscenario’s, commandovoering, nauwkeurige planning, uitgebreide en krachtige offensieve procedures om duizenden aanvallen te oefenen op doelen waarmee een oorlog in het noorden werd gesimuleerd.

Als onderdeel van de cultuur van uitgebreide After Action Reviews (AAR) van de luchtmacht, zullen de relevante lessen die uit deze oefening zijn geleerd worden gebruikt om hoge competentie en paraatheid te behouden en te bevorderen.

Foto IDF woordvoerders eenheid

De commandant van de Israëlische luchtmacht, generaal-majoor Amikam Norkin, zei na afloop: “De oefening heeft de bereidheid van de luchtmacht om te vechten in het noordelijke operatiegebied verbeterd door effectieve training en oefeningen die de afgelopen drie dagen hebben geduurd om het luchtruim van ons land te verdedigen, met behoud van de superioriteit van de luchtmacht in de regio.”

“In deze oefening simuleerden we de acties die de hele luchtmacht zou ondernemen, gaande van vredestijd tot oorlogstijd, om het hoofd te bieden aan deze bedreigingen, deze aanvallen op onze vliegtuigen,” zei kolonel ‘Y’.

Foto IDF woordvoerders eenheid

Volgens het Israëlische leger namen tientallen vliegtuigen, straaljagers, vrachtvliegtuigen, helikopters en drones deel aan de oefening.

De oefening simuleerde het bombarderen van ongeveer 3.000 doelen in de loop van 24 uur. In de meer dan twee maanden durende Tweede Libanonoorlog van 2006 werden in totaal ongeveer 5.000 doelen getroffen.

<em>Foto IDF woordvoerders eenheid</em>

De oefening simuleerde ook aanvallen van Hezbollah op Israël, inclusief het afvuren van kruisraketten en andere geavanceerde munitie en massale raketlanceringen op zowel militaire als burgerdoelen in de Joodse staat.

Hezbollah baas Nasrallah reageerde op de oefening met een verklaring waarin stond dat “Israëls thuisfront moet weten dat als er een oorlog is met Hezbollah, het dingen zal zien die het sinds de oprichting van Israël niet heeft gezien, we zoeken geen strijd met Israël, maar als het een oorlog begint, zullen we vechten”, aldus de verklaring van Nasrallah volgens Channel 13.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)