Historische synagoge uit Glasgow moet wijken voor flatgebouwen

Een synagoge in Glasgow, Schotland – die wordt beschreven als een “unieke verborgen parel” wordt later deze maand geveild. Dit ondanks dat het gebouw enkele maanden terug een “beschermd eigendom” werd, na actie van lokale Joodse inwoners. De Joodse inwoners zouden de synagoge zelfs weer in gebruik willen nemen, maar zien binnenkort mogelijk een rij flats op deze plek staan.

De Langside synagoge – een van de twee synagoges in het VK met een Oost-Europees interieur – werd geopend in 1927. Vier jaar geleden sloot de synagoge haar deuren, omdat de Joodse gemeenschap het niet meer kon bolwerken. Desalniettemin is het gebouw en het interieur nog steeds intact. Ruim 850 mensen hadden een monumentenstatus aangevraagd voor de synagoge, en die status had het enkele maanden terug ook ontvangen.

Ondanks dat gaat het gebouw later deze maand geveild worden. Het Online Property Auctions Schotland schrijft in de advertentie dat het gaat om een geweldige kans om dit gebouw van zo’n 600m² te ontwikkelen naar woningen of bedrijfsruimte. De richtprijs is 650,000 Engelse Pond.

Morgan Lev Edward, lid van een Joodse actiegroep om het gebouw te redden zegt: “het is al tragisch dat dit prachtige oude gebouw leeg staat. Maar ik hoop dat het in ieder geval behouden kan blijven als publiek gebouw, niet alleen voor de Joodse gemeenschap, maar voor de lokale bevolking in het algemeen”.

We hopen dat ze in Glasgow een manier vinden om dit gebouw toch te behouden, maar we hebben er een hard hoofd in. Is er bij onze lezers nog iemand die een synagoge of een community center wilde beginnen in Glasgow?

Advertentie (4)