Hebreeuwse universiteit ontdekt het effect van natuurrampen op liefdadigheids- en criminele acties

Via Hebreeuwse Universiteit.

De menselijke conditie is doorzeefd met extreme gebeurtenissen die chaos in ons leven brengen. Natuurrampen laten een spoor van vernietiging achter.

Hoewel er wereldwijd uitgebreid onderzoek is gedaan naar de economische en gezondheidszorgkosten van dit soort rampen, houdt hun effect hier niet op. Een team van onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem probeerde de gedrags- en sociale implicaties van dit soort rampen over de hele wereld beter te begrijpen. Dit resulteerde in een onderzoeksrapport met de potentie om de manier waarop beleidsmakers en lokale overheden reageren na rampen te veranderen, aldus het persbericht.

Met het onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift “Natural Hazards“, wilden professor Claude Berrebi, Ariel Karlinsky en Dr. Hanan Yonah specifiek begrijpen hoe mensen reageerden met betrekking tot sociaal gedrag na een ramp.

Terwijl de media verhalen over plunderingen en chaos in de nasleep van grote rampen, ontdekten de onderzoekers dat gemeenschappen die door rampen worden getroffen, in feite een afname van criminaliteit ervaren. Uit onderzoek blijkt ook een duidelijke toename van filantropische activiteit onder mensen die in de buurt van rampgebieden wonen, maar niet direct door de ramp werden getroffen. 

Het team analyseerde gegevens van de rampen die plaatsvonden in de VS tussen 2004 en 2015. Een periode waarin meer dan 10.000 individuele rampen van verschillende omvang plaatsvonden en waarbij meer dan 8.300 mensen omkwamen, waarbij schade werd aangericht van meer dan 100 miljard dollar. De onderzoekers vergeleken zorgvuldig gegevens tussen gemeenschappen die rechtstreeks werden getroffen en degenen die de directe impact van rampen waren bespaard.  

Uit het onderzoek bleek dat rampen over het algemeen niet bijdragen tot een duidelijke toename van criminele activiteiten en dat er in feite sprake was van een duidelijke afname van de criminaliteit, hoewel omliggende onaangetaste gebieden vaak een toename van de criminaliteit melden.

Hoewel direct getroffen gebieden begrijpelijkerwijs een afname van liefdadigheidsacties zagen, zouden naburige regio’s en zelfs gemeenschappen die verder van het rampgebied verwijderd zijn, een duidelijke toename van filantropie zien.

In het onderzoeksrapport schrijven de onderzoekers dat de filantropische trends die ze aantroffen in het algemeen verband houden met een model dat bekend staat als COR (Conservation of Resources.) Het model suggereert dat wanneer een persoon bang is voor zijn of haar eigen middelen, ze waarschijnlijk overdreven beschermend zijn en de uitgaven verminderen op alles dat niet essentieel is om het beste te behouden voor hun eigen welzijn en overleving. Tegelijkertijd wordt meer doneren in aangrenzende gebieden gedreven door een gevoel van empathie en solidariteit met mensen die in de buurt wonen en zo werden getroffen door de ramp.

Professor Berrebi zei: “Deze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor beleidsmakers en anderen die verantwoordelijk zijn voor rampenbestrijding en crisisbeheersing. De studie laat zien hoe mensen reageren wanneer hun middelen worden bedreigd, of zelfs worden verondersteld te worden bedreigd, en dit leidt ertoe dat mensen zich terugtrekken uit sociale betrokkenheid, terwijl het tegelijkertijd anderen kan inspireren om solidair en financieel te steunen. Dit is vooral belangrijk omdat we erkennen dat officiële kanalen en regeringen vaak langzamer reageren en daarom kan beleid dat vrijwilligerswerk aanmoedigt en meer civiele steun voor de direct betrokkenen van vitaal belang zijn in de onmiddellijke nasleep van dergelijke gebeurtenissen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)