Groot Israëlisch onderzoek naar vaccineren trekt wereldwijd aandacht

Een groot onderzoek door het Clalit ziekenfonds in Israël naar het nut van vaccineren, waarbij 600.000 gevaccineerden werden vergeleken met 600.000 niet gevaccineerden, trekt wereldwijd aandacht omdat daaruit blijkt dat al na één injectie het Pfizer vaccin voor 62% effectief is in het voorkomen van een ernstige vorm van de ziekte en dat het voor 94% effectief is een week na de tweede vaccinatie.

Ook komt uit het onderzoek naar voren dat de kans op overlijden twee tot drie weken na een eerste vaccinatie 72% minder is en en na een tweede vaccinatie 84%.

Onder de groep van in totaal 1.2 miljoen mensen bleken 41 sterfgevallen door het coronavirus te zijn waarvan 32 onder de mensen die niet waren gevaccineerd.

In de periode van 21 dagen tot 27 dagen na de eerste dosis nam de effectiviteit van het vaccin toe en werd 60% effectief in het voorkomen van bevestigde infecties, 66% effectief in het voorkomen van symptomatische gevallen van COVID-19, 78% effectief in het voorkomen van ziekenhuisopname, 80 % effectief in het voorkomen van ernstige ziekten en 84% effectief in het voorkomen van sterfgevallen als gevolg van het virus.

Beginnend zeven dagen na de tweede dosis verbeterde de effectiviteit van het vaccin aanzienlijk, waardoor 92% van de bevestigde infecties, 94% van de symptomatische gevallen, 87% van de ziekenhuisopnames en 92% van de ernstige gevallen werden voorkomen. 

“Het verminderen van infecties geeft hoop dat het vaccin de verspreiding van het virus kan afremmen, maar dit type onderzoek kan niet bepalen of dat het geval is”, aldus de onderzoekers.

Ook komt uit het onderzoek naar voren dat de effectiviteit van het vaccin behouden blijft in alle leeftijdsgroepen, inclusief die van 70 jaar en ouder.

De studie werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine en veel media over de hele wereld berichtten erover in hun krantenkoppen, waarbij ze benadrukten dat dit de eerste onafhankelijke studie is die aantoont dat het vaccin – tenminste dat van Pfizer – effectief is in de ‘echte wereld’.

Uit het onderzoek blijkt nu ook dat het over het algemeen overeenkomt met de cijfers die Pfizer bekend had gemaakt in de beperkte tests die ertoe leidden dat Amerikaanse toezichthouders het gebruik van het vaccin in noodgevallen goedkeurden.

De onderzoekers zeggen in hun rapport dat het misschien een goed idee is voor landen om zo snel mogelijk hun bevolking een eerste vaccinatie te geven, zelfs als het inhoudt dat een tweede vaccinatie niet na drie weken kan worden gegeven.

Of zoals, dr. Buddy Krich van de Vanderbilt Universiteit zei “Ik zie liever 100 miljoen mensen met één dosis dan 50 miljoen mensen met twee doses”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!