In Israël is bewijs gevonden van vroegst gebruik van symbolen

Het gevonden botfragment met de etsen erop. Foto Jeremy Wimpfheimer

Volgens Israëlische en Franse onderzoekers zouden symbolen die zijn gevonden op een 120.000 jaar oud botfragment een van de vroegst bekende toepassingen van symbolen op aarde kunnen zijn, zo niet de oudste.

Volgens een gezamenlijke verklaring van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en Haifa heeft het botfragment dat onlangs werd gevonden tijdens een opgraving nabij de stad Ramle, zes soortgelijke etsen aan één kant van het bot, waardoor onderzoekers concluderen dat het opzettelijk uitgehouwen symbolen zijn.

Foto Jeremy Wimpfheimer

“Deze ontdekking heeft zeer belangrijke implicaties voor het begrip van hoe symbolische expressie zich bij mensen ontwikkelde” zei Yossi Zaidner van het Instituut voor Archeologie aan de Hebreeuwse Universiteit. “Het is eerlijk om te zeggen dat we een van de oudste symbolische gravures ooit op aarde hebben gevonden, en zeker de oudste in de Levant”, voegde hij daaraan toe.

Volgens de bevindingen, waar ook een team van Le Centre National de la Recherche Scientifique in Frankrijk aan meewerkten, en die onlangs zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ” Quaternary International “, variëren de zes gravures in grootte van 38 tot 42 millimeter.

Foto Jeremy Wimpfheimer

Iris Groman-Yaroslavski van de Universiteit van Haifa zei dat “op basis van onze laboratoriumanalyse en ontdekking van microscopisch kleine elementen, wordt vermoed dat mensen in de prehistorie een scherp stuk gereedschap van vuursteensteen konden maken om die te gebruikten om de gravures te maken”.

Ze gebruikten driedimensionale beeldvorming, microscopische analysemethoden en experimentele reproductie van gravures in het laboratorium en konden zelfs vaststellen dat het werk in één werksessie werd uitgevoerd door een rechtshandige vakman.

Volgens de publicatie stelde de wetenschappers vasts dat het houtsnijwerk beslist opzettelijk door de mens gemaakt was en niet het resultaat kon zijn van het slachten van dieren of natuurlijke processen gedurende de millennia. Er werd gewezen op het feit dat de groeven een duidelijke U-vorm hebben en breed en diep genoeg zijn om door niets anders gemaakt te kunnen zijn dan door mensen die lijnen in bot willen snijden.

Ook de mogelijkheid dat het houtsnijwerk ‘onbedoeld’ zou zijn gemaakt werd verworpen.

“Dat soort kunstwerken zou niet zoveel aandacht voor detail hebben gezien”, zei Marion Prévost van het Instituut voor Archeologie aan de Hebreeuwse Universiteit.

Foto Jeremy Wimpfheimer

Al langer hebben wetenschappers vermoed dat etsen op stenen en botten zijn gebruikt als een vorm van symboliek die teruggaat tot het midden-paleolithicum (250.000-45.000 v.Chr.), Maar bevindingen die deze theorie ondersteunen, zijn uiterst zeldzaam. In de Levant zijn slechts vijf vergelijkbare bevindingen gevonden.

De onderzoekers concludeerden dat, gezien hun waarschijnlijke opzettelijke aard, de symbolen een betekenis moeten hebben gehad. “Deze gravure is zeer waarschijnlijk een voorbeeld van symbolische activiteit en is het oudst bekende voorbeeld van deze vorm van berichtgeving die in de Levant werd gebruikt”, aldus de publicatie.

Ze geloven dat het bot van een oeros, een nu uitgestorven groot wild vee, opzettelijk is gekozen, hoewel ze niet precies kunnen zeggen wat het houtsnijwerk symboliseerde, .

Het bot tussen de andere vondsten. Foto Jeremy Wimpfheimer

“We veronderstellen dat de keuze van dit specifieke bot verband hield met de status van dat dier in die jachtgemeenschap en een indicatie is van de spirituele band die de jagers hadden met de dieren die ze doodden”, aldus de publicatie.

Tijdens archeologische opgravingen werd het bot ontdekt in een schat aan vuurstenen werktuigen en botten van dieren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!