Israëlische studie: ‘Door contact met planten verhoog je je welzijn’

Ter illustratie . Foto Ramat Hanadiv natuurpark

Als ook u zich de afgelopen tijd heeft ingespannen om te gaan tuinieren om u op te vrolijken, zult u blij zijn te horen dat de wetenschap aan uw kant staat: recent onderzoek toont aan dat groen tastbare voordelen heeft voor uw humeur.

In een studie gepubliceerd in Conservation Biology, van onderzoekers van het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa bleek dat verbondenheid met de natuur het welzijn verbetert, zelfs meer dan passieve blootstelling of op zoek gaan naar een groen landschap.

De onderzoekers onderzochten 1.023 bezoekers in de weelderige Ramat Hanadiv Memorial Garden and Nature Park in het noorden van Israël. Bezoekers die een nauwere interactie met de natuur hadden – bijvoorbeeld door natuurlijke elementen aan te raken of bloemen te ruiken – rapporteerden een sterker versterkt positief effect dan mensen die de natuur op grotere afstand beleefden, zoals door het maken een wandeling over het terrein, meldt ISRAEL21C.

De onderzoekers vroegen vervolgens 303 Technion-studenten om een ​​half uur buiten op de campus door te brengen. Ze kregen de opdracht om een ​​van de negen ‘signalen’ uit te voeren, zoals bloemen ruiken, natuurfoto’s te maken of hun telefoon uit te zetten.

Uit de bevindingen bleek dat de studenten die aanwijzingen opvolgden zoals het ruiken en aanraken, aangaven zich dichter bij de natuur te voelen en zich vervolgens beter voelden dan de controlegroep die geen aanwijzingen uitvoerde.

Degenen die hun telefoon hadden uitgeschakeld, hadden ondertussen minder interactie met de natuur en rapporteerden zowel een toename van hun negatieve gevoelens als een afname van positieve gevoelens nadat de wandeling was vastgelegd – een bevinding die de onderzoekers toeschrijven aan de ‘angst om iets te missen’.

“Mensen raken tegenwoordig steeds meer vervreemd van de natuur en dit heeft negatieve gevolgen voor hun gezondheid en welzijn en voor het belang dat ze hechten aan de wereld van de natuur”, zegt Technion Prof. Assaf Shwartz .

“We ontdekten ook dat het mogelijk is om de natuurbeleving bij bezoekers te versterken, evenals het positieve effect na het bezoek. Zelfs smartphones kunnen worden gebruikt om voor ons allemaal zinvolle natuurervaringen te creëren in parken, tuinen en natuurreservaten ”, voegt hij eraan toe.

“Tegelijkertijd is het belangrijk om ook de biodiversiteit te beschermen en interactie die schadelijk kan zijn voor de natuur, zoals het plukken van bloemen, niet aan te moedigen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!