Lockdown Israël verlengd tot vrijdag; meer jongeren besmet door Britse coronavariant

Screenshot Channel 13 news.

Na een heftige woordenwisseling tussen Netanyahu en Gantz heeft de Israëlische regering besloten dat de huidige lockdown zal worden verlengd tot vrijdagmorgen 07.00 uur. Ben Gurion Airport blijft in ieder geval nog minstens een week dicht. Verder werd bekend dat 70% van de nieuwe dagelijkse besmettingen wordt veroorzaakt door de Britse coronavariant en voornamelijk jongere mensen treft.

Het was een tumultueuze zondag in Israël.

Zondag vonden in Jeruzalem na elkaar twee begrafenissen plaats van leidende rabbijnen die aan het coronavirus waren overleden, waaraan tienduizenden bezoekers aan deelnamen.

De politie zei machteloos te staan en heeft slechts gepoogd de begrafenis processies in goede banen te leiden. Zestig bussen die onderweg waren naar Jeruzalem, tegengehouden en teruggestuurd.

Het vertonen van de video’s en foto’s zorgde voor veel ophef in het land, vooral nadat de diverse tv journaals opnamen vertoonden van politieagenten die op Dizengoff square in Tel Aviv mensen bekeurden die op de rand van de fontein een kopje koffie dronken, terwijl op datzelfde moment tienduizenden mensen in Jeruzalem aan de begrafenisplechtigheden deelnamen zonder dat een van hen een bekeuring kreeg.

Dit maakte dat er een woordenwisseling ontstond tussen premier Netanyahu en minister van Defensie Benny Gantz, waarbij de laatste de lockdown slechts voor drie dagen wilde verlengen terwijl Netanyahu een verlenging van een week wilde.

Uiteindelijk is besloten dat de lockdown wordt verlengd tot vrijdagochtend 07.00 uur, terwijl het vliegveld Ben Gurion Airport in ieder geval voor nog een week gesloten zal blijven voor alle inkomende en uitgaande reizigers.

Ook is besloten dat de boetes voor overtreding van de lockdown regels met ingang van vandaag, maandag, zullen worden verhoogd tot 10.000 shekel (2500 euro) per overtreding, hetgeen een verdubbeling betekend.

Deze verhoging heeft weer kwaad bloed gezet bij de ultraorthodoxe rabbijnen die scholen en yeshivas open willen houden, waarbij ze Netanyahu dreigden uit de coalitie te stappen en uit te zien naar een andere coalitiepartij na de komende verkiezingen.

Zondag werd ook bekend dat 3.005.382 mensen, 32,61 procent van de totale bevolking van Israël, de eerste dosis van het Pfizer-BioNTech-vaccin hebben gekregen, terwijl 1.728.625 mensen ook de tweede dosis hebben gekregen,18,76% van de bevolking.

Channel 12 toonde zondagavond statistieken die aantonen dat van de 993.401 Israëliërs die een tweede dosis van het vaccin ontvingen op het moment van de enquête, er 704 bevestigde infecties, 12 ernstige gevallen en twee doden waren. Het duurt acht tot tien dagen na de tweede vaccinatie dat het Pfizer vaccin voor 95% beschermt tegen het coronavirus.

Tijdens de vergadering van het coronakabinet vertelde coronavirus tsaar Nachman Ash dat 70% van de nieuwe dagelijkse besmettingen in Israël, de Britse coronamutatie betreft.

Het hoofd van de van de openbare gezondheidsdiensten bij het ministerie van Volksgezondheid, vertelde de ministers op de kabinetsvergadering dat ongeveer 40% van de huidige coronavirusinfecties in Israël onder kinderen en tieners zijn, een veel hoger percentage dan eerder.

Ze zei dat het aantal mensen van 40-60 jaar dat beademingsapparatuur aan beademingsapparatuur is aangesloten onlangs met zes is vermenigvuldigd en dat in Israël 25 mensen onder de 40 zijn aangesloten op een hart-longmachine gebruiken.

Nationaal veiligheidsadviseur Meir Ben-Shabbat voegde er tijdens de bijeenkomst aan toe dat de succesvolle vaccinatiecampagne van Israël niet voldoende was om de verspreiding van het virus te vertragen.

“Het tempo van besmettingen van de gemuteerde Britse en zuid Afrikaanse virusstammen compenseert het effect van de lockdown en vaccinaties”, zei hij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)