Israëlisch bedrijf ontwikkelt digitaal apparaat voor detectie van acuut nierletsel

Foto Serenno Medical

Serenno Medical gevestigd in Yokne’am Illit, Israël, heeft een digitaal apparaat voor output en intra-abdominale druk ontwikkeld voor de detectie van acuut nierletsel (AKI).

In een persbericht deelde het bedrijf mee dat het Israëlische bedrijf Elcam Medical, een producent van medische apparaten, 1,5 miljoen dollar in het bedrijf heeft geïnvesteerd.

Serenno Medical zei dat haar Sentinel-apparaat een “eenvoudige en kosteneffectieve oplossing” biedt voor nauwkeurige meting in real time van het urinevolume en de stroomsnelheid. Het systeem bevordert een vroege detectie van nierbeschadiging door kleine veranderingen in de nierfunctie te detecteren. Dit maakt detectie op afstand door medisch personeel mogelijk, waardoor ingrijpen mogelijk is om verdere schade te voorkomen.

Voortdurende nierfunctiebeoordeling maakt vroege detectie van AKI mogelijk, een veel voorkomende aandoening bij gehospitaliseerde patiënten die het risico op overlijden tijdens en na ziekenhuisopname aanzienlijk verhoogt.

Nauwkeurige meting van de urineproductie (UO) wordt klinisch aanvaard als de beste methode om veranderingen in de nierfunctie te volgen. UO wordt momenteel met tussenpozen en altijd handmatig gecontroleerd door ICU-personeel, dus acute veranderingen in de urinestroom zijn moeilijk te detecteren. Zo wordt nierbeschadiging vaak relatief laat ontdekt, soms te laat om verdere progressie te voorkomen.

Acuut nierletsel treft vaak patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen met COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Het handsfree, niet-invasieve Sentinel-apparaat stelt medisch personeel in staat om hun blootstelling aan patiënten te verminderen, maar stelt hen ook in staat te worden gewaarschuwd voor omstandigheden die onmiddellijke aandacht vereisen, aldus het bedrijf.

Een eerste multicenter klinische studie uitgevoerd met het Sentinel-systeem toonde hoge betrouwbaarheid en nauwkeurigheid in een breed scala van omgevingen en patiëntcondities, inclusief lage en hoge urinestroomsnelheden, ongeacht de positie van de patiënt, tijdens chirurgische procedures, en inclusief continue monitoring van patiënten in een mobiel ziekenhuisbed. 

De klinische proeven werden uitgevoerd op drie ICU-afdelingen in de medische centra van het Sheba Medical Center en het Rabin hospitaal in Israël, omvatte meer dan 40 patiënten en meer dan 1.300 uur monitoring. De resultaten toonden een nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van meer dan 96%, zei het bedrijf.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)