Nederland herdenkt de slachtoffers van de Holocaust

Foto Robbie Hiel / Persbureau UNN

Zondag vond bij het Spiegelmonument in het Wertheimpark in Amsterdam de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking plaats. Echter dit jaar was er vanwege de coronavirus pandemie geen publiek bij aanwezig.

In tegenstelling tot andere jaren vond er ook geen stille tocht plaats vanaf de Stopera naar het Wertheimpark.

Bij de herdenking waren slechts 14 mensen aanwezig waaronder premier Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis die korte toespraken hielden en ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en Jacques Grishaver, voorzitter van het Auschwitz Comité.

Foto Robbie Hiel / Persbureau UNN

Rudi Cortissos sprak het besloten gezelschap ook toe. Cortissos overleefde samen met zijn vader de oorlog door onder te duiken. Zijn moeder werd samen met 62 andere familieleden in Sobibor vermoord.

Rudie Cortissos vertelde met gebroken stem over de brief die zijn moeder uit de trein naar Westerbork had gegooid en die op een of andere manier zijn onderduikadres had weten te vinden.

Burgemeester Femke Halsema stond in haar toespraak stil bij de gevolgen van de Holocaust voor de kinderen en de kleinkinderen van de slachtoffers en de overlevenden.

“Met het verstrijken van de tijd kan Auschwitz een abstract begrip worden, een historische gebeurtenis”, zei ze onder andere.

Foto Robbie Hiel / persbureau UNN

Voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Jacques Grishaver, trok in zijn verhaal een lijn van het verleden naar het heden en sprak zijn afschuw uit over de vergelijkingen die tegenwoordig door boze burgers worden gemaakt tussen maatregelen van het kabinet en de Holocaust.

Grishaver kondigde ook aan dat het Holocaust Namenmonument, in de Weesperstraat in Amsterdam, naar alle verwachting in de zomer zal worden onthuld.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)