Nu er slechts 200 mensen per dag in Israël worden toegelaten worden de quarantainehotels gesloten

Verlaten Ben Gurion Airport. Screenshot Channel 12 news

Na een verlenging van 24 uur, verviel dinsdagochtend om middernacht de eis voor mensen reizigers die Israël binnekomen via Ben Gurion Airport om zich te isoleren in een door de staat gerund hotel. Deze eis is sinds eind december van kracht, een maand voordat Israël zijn luchtruim sloot. 

De eis is verschillende keren verlengd, maar is nu geannuleerd op initiatief van Yaakov Asher (Verenigd Torah Jodendom), voorzitter van het Constitution, Law and Justice Committee van de Knesset, die vindt dat het beleid heeft gefaald.

Tegelijk met de annulering van verplichte quarantaine in een hotel, werd bekend dat het aantal Israëliërs dat elke dag het land kan binnenkomen drastisch wordt verminderd. Minister van Transport Miri Regev heeft bepaald dat vanaf afgelopen zondag slechts 200 mensen per dag in Israël mogen binnenkomen, terwijl vorige week het aantal nog werd verhoogd van 600 naar 2.000.

Asher zei dat het beleid was mislukt omdat slechts een derde van de mensen die Israël binnenkwamen, daadwerkelijk naar een quarantainehotel gaat, terwijl anderen fysiek gedwongen werden naar deze hotels te gaan. Sommige mensen betalen liever een boete van 5.000 shekel (€ 1.300) dan om naar de hotels te gaan.

De limiet van 200 per dag plus dringende humanitaire gevallen blijft van kracht totdat een technologische oplossing is gevonden of wanneer het door de staat gerunde hotelmodel opnieuw wordt ingevoerd.

De luchthaven van Israël is sinds 26 januari gesloten, behalve voor mensen die toestemming van een uitzonderingscommissie hebben om te reizen.

De luchthaven Ben Gurion blijft gesloten tot 6 maart en het wordt niet uitgesloten dat de sluiting zal worden verlengd vanwege bezorgdheid dat de succesvolle uitrol van vaccins zal worden ondermijnd door nieuwe Covid-varianten die resistent tegen de huidige vaccins zijn.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)