Universiteit van Tel Aviv lanceert nanosatelliet

De lancering van de nanosatelliet. Screenshot TAU video

Een ongekende prestatie: de TAU-SAT1, de eerste nanosatelliet van de Universiteit van Tel Aviv (TAU), is op zaterdag 20 februari om 19:36 uur (Israëlische tijd), vanuit de NASA-lanceerfaciliteit in Virginia, VS in een baan om de aarde gelanceerd.

De TAU-SAT1 zal verschillende experimenten uitvoeren, waaronder het meten van de kosmische straling rond de aarde meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

TAU-wetenschappers zijn enthousiast over de opmerkelijke wetenschappelijke en technologische prestatie en merken op dat de nanosatelliet de eerste is die volledig is ontworpen, ontwikkeld, geassembleerd en getest door een Israëlische universiteit.

Het werk werd gedaan in het Center for Nanosatellites, een interdisciplinaire onderneming tussen de Iby en Aladar Fleischman Faculteit Ingenieurswetenschappen en de Porter School of the Environment and Earth Sciences aan de Raymond and Beverly Sackler Faculty of Exact Sciences en het Soreq Nuclear Research Center.

TAU voltooide de bouw van TAU-SAT1 ongeveer vier maanden geleden en stuurde het op naar het Japanse ruimteagentschap JAXA voor tests voorafgaand aan de vlucht. Ongeveer twee weken geleden arriveerde de nanosatelliet bij zijn laatste stop vóór de lancering, Wallops Island in Virginia, VS – waar hij ‘mee kon liften’ op een NASA-bevoorradingsruimtevaartuig dat bestemd was voor het International Space Station (ISS). 

Het team met de nanosatelliet. Fot Universiteit van Tel Aviv

“Het is een grote dag voor TAU”, zegt prof. Colin Price, hoofd van de Porter Department of Environmental Studies. “We hebben ons nu aangesloten bij de ‘Civil Space Revolution’, genaamd New Space, waarin, in tegenstelling tot de Old Space, niet alleen gigantische bedrijven met enorme budgetten en grote teams van ingenieurs satellieten kunnen bouwen en lanceren.

Een paar jaar geleden hebben we het Centrum voor Nanosatellites opgericht, met als doel een kleine ‘CubeSat’ te bouwen voor onderzoeksdoeleinden. Sindsdien hebben we kunnen bewijzen dat met de juiste planning, miniaturisatie en modulatie van veel technologieën, kleine satellieten binnen twee jaar door studenten kunnen worden gebouwd en in de ruimte kunnen worden gelanceerd, tegen een fractie van het budget dat nodig was in de ‘Oude Ruimte’.” 

“Dit is een nanosatelliet, of wel miniatuur satelliet, van de CubeSat-variëteit”, legt Dr. Ofer Amrani, hoofd van het Miniature Satellite Lab van de Universiteit van Tel Aviv, uit.

Dr. Meir Ariel, directeur van TAU’s Center for Nanosatellites, zegt: “We weten dat er hoogenergetische deeltjes door de ruimte bewegen die afkomstig zijn van de kosmische straling van de zon. Onze wetenschappelijke taak is om deze straling te volgen en de flux te meten. van deze deeltjes en hun producten. Het moet duidelijk zijn dat de ruimte een vijandige omgeving is, niet alleen voor mensen maar ook voor elektronische systemen. Wanneer deze deeltjes astronauten of elektronische apparatuur in de ruimte raken, kunnen ze aanzienlijke schade aanrichten.

De door onze satelliet verzamelde wetenschappelijke informatie zal het mogelijk maken om beschermende middelen voor astronauten en ruimtesystemen te ontwerpen. Daartoe hebben we in de satelliet een aantal experimenten opgenomen, ontwikkeld door onze partners van de SNRC’s Space Environment Department, die ook het relevante wetenschappelijke onderzoek zullen uitvoeren. “

Een andere uitdaging die zich voordeed, was het extraheren van de gegevens die zijn verzameld door de TAU-SAT1-satelliet. Op een hoogte van 400 km boven zeeniveau zal de nanosatelliet in een baan om de aarde draaien met een duizelingwekkende snelheid van 27.600 km per uur, of 7,6 km per seconde, waarbij elke 90 minuten een circuit rond de aarde wordt afgelegd.  

“Om gegevens te verzamelen, hebben we een satellietstation op het dak van het technische gebouw gebouwd”, zegt dr. Amrani. “Ons station, dat ook dienst doet als amateurradiostation, bevat een aantal antennes en een geautomatiseerd controlesysteem.

Wanneer de TAU-SAT1 ‘over’ Israël gaat, dat wil zeggen binnen een straal van een paar duizend kilometer vanaf het ontvangstbereik van het grondstation volgen de antennes de baan van de satelliet en vindt er een datatransmissieproces plaats tussen de satelliet en het station.

Dergelijke uitzendingen vinden ongeveer vier keer per dag plaats, waarbij elke uitzending minder dan 10 minuten duurt. Naast de wetenschappelijke missie, zal de satelliet ook dienen als ruimtestationstation voor amateurradio gemeenschappen over de hele wereld. In totaal zal de satelliet naar verwachting enkele maanden actief zijn.

Omdat hij geen motor heeft, zal zijn traject na verloop van tijd vervagen als gevolg van het atmosferische slepen en uiteindelijk zal hij opbranden in de atmosfeer en als sterrenstof bij ons terugkomen.”

TAU-onderzoekers mikken nu al op hun volgende doel, de TAU-SAT2“We hebben de infrastructuur voor de ontwikkeling van TAU-SAT1 zelf gebouwd – van de cleanrooms, via de verschillende testfaciliteiten zoals de thermische vacuümkamer tot het ontvangst- en transmissie station die we op het dak hebben geplaatst.

Nu de infrastructuur klaar is, kunnen we beginnen met de ontwikkeling van TAU-SAT2. Het idee is dat elke onderzoeker en elke student, van elke school aan de universiteit van Tel Aviv of daarbuiten, in staat zal zijn om en in de toekomst experimenten in de ruimte lanceren, zelfs zonder een expert op het gebied van ruimte te zijn. “

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)