Burgemeester van Amsterdam niet eens met beslissing om geroofd schilderij niet terug te geven

Bild mit Häusern. Foto Stedelijk Museum Amsterdam

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft een Nederlandse commissie gevraagd om de beslissing over een claim voor teruggave van tijdens de Holocaust geroofd schilderij van 18 miljoen euro opnieuw te beoordelen.

Burgemeester Femke Halsema zei dat de Nederlandse Restitutiecommissie haar uitspraak uit 2018 over ‘Bild mit Häusern’, een werk van Wassily Kandinsky, dat nu eigendom is van het Stedelijk Museum in Amsterdam, moet ‘heroverwegen’. De commissie zei in haar uitspraak dat “het algemeen belang” om het schilderij daar tentoon te stellen zwaarder weegt dan dat van de familie die het probeert terug te halen, aldus meldt JTA.

“Het teruggeven van dit kunstwerk zal veel betekenen voor de slachtoffers en is belangrijk om het gepleegde onrecht te erkennen”, schreef Halsema.

Het besluit van de commissie, dat in de rechtbank werd bevestigd, wijkt af van de internationale restitutienormen. Het veroorzaakte internationale druk en protesten.

Een familielid van een overlevende van de Holocaust, Irma Klein, vecht al ongeveer tien jaar voor de rechtbank om het schilderij terug te krijgen. Klein en haar man verkochten “Schilderen met huizen” in de jaren veertig voor het huidige equivalent van ongeveer 1.300 euro omdat ze geld nodig hadden om de Holocaust te overleven.

Een onafhankelijke commissie van onderzoek naar de voortgang van de teruggave van geroofde kunst publiceerde vorig jaar een 86-pagina’s tellend rapport met de titel “Het streven neer rechtvaardigheid”. Daarin wordt geconcludeerd dat Nederland al vroeg een leider was in de aanpak van het probleem van de gestolen kunst, maar dat haar reputatie de afgelopen jaren is geschaad door een beperkt aantal weigeringen, waaronder het Kandinsky schilderij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!