Aanklager ICC kondigt onderzoek aan; Netanyahu noemt het puur antisemitisme

Aanklager Fatou Bensouda. Foto ICC

Het gaat dan toch gebeuren. In een verklaring kondigt de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag aan dat zij een onderzoek gaat openen naar vermeende oorlogsmisdaden gepleegd door Israël en de Palestijnen.

“Het onderzoek zal betrekking hebben op misdrijven die onder de rechtsmacht van het Hof vallen en waarvan wordt beweerd dat ze zijn gepleegd sinds 13 juni 2014. De datum verwijst naar het dossier op mijn bureau”, zegt aanklager Fatou Bensouda in een verklaring.

“De beslissing om een ​​onderzoek te openen volgde op een nauwgezet voorafgaand onderzoek van het Strafhof dat bijna vijf jaar heeft geduurd”, voegt ze eraan toe.

“Elk onderzoek dat door het Strafhof wordt uitgevoerd, zal onafhankelijk, onpartijdig en objectief zijn. Angst of afgunst zijn uitgesloten”, zegt Bensouda.

Wat hierbij opvalt is de datum van 13 juni 2014. Palestijnse terroristen hebben namelijk de dag ervoor drie Israëlische tieners ontvoerd en vermoord in het Gush Etzion-gebied van de Westelijke Jordaanoever. 

Door te starten met een ​​onderzoek dat op 13 juni begint, zal het ICC de moord op Eyal Yifrach, Gil-ad Shaer en Naftali Fraenkel dus niet in het onderzoek meenemen.

In februari bepaalde het ICC dat Den Haag de jurisdictie heeft om een ​​strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar Israël en de Palestijnen voor oorlogsmisdaden die zouden hebben plaatsgevonden op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Hierdoor werd de weg vrijgemaakt voor een volledig onderzoek voor een voorlopige periode van vijf jaar.

Bensouda gaf in 2019 aan dat een strafrechtelijk onderzoek, indien goedgekeurd, zich zou richten op het Israël-Hamas-conflict van 2014 (Operation Protective Edge), op het Israëlische nederzettingenbeleid en op de Israëlische reactie op protesten aan de grens met Gaza. 

In Israël overheerst de gedachte dat het onderzoek zich voornamelijk zal richten op- vermeende oorlogsmisdaden door de IDF en minder op de de raketbeschietingen van Hamas en andere terreurgroepen uit Gaza op zuid Israël. Mogelijk zullen ook in die tijd regelmatige plaatsgevonden terreuraanslagen vanuit de Westbank op Israëlische burgers niet worden onderzocht.

Premier Benjamin Netanyahu had scherpe kritiek op de verklaring van de aanklager van het Internationaal Strafhof. “Israël wordt aangevallen”, zei de premier in een verklaring, waarin hij de “heroïsche en morele” acties verdedigde van Israëlische soldaten, die “vechten tegen de wreedste terroristen op aarde”.

“Het bevooroordeelde Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een besluit genomen dat puur antisemitisme is”, voegde hij er aan toe.

President Rivlin noemde de beslissing van het ICC een schandaal. “We accepteren geen claims tegen de uitoefening van ons recht en onze plicht om onze burgers te verdedigen. De staat Israël is een sterk, Joodse en democratische staat die zichzelf weet te verdedigen en waar nodig onderzoekt”.

“We zijn trots op onze soldaten, onze zonen en dochters, de essentie van ons volk, die generatie na generatie de wacht houden voor hun land, een verdedigingsmuur tegen al diegenen die ons kwaad willen doen. We zullen op onze hoede zijn om ervoor te zorgen dat ze geen schade oplopen door deze beslissing”, aldus Rivlin.

New Hope-leider Gideon Sa’ar reageert op de aankondiging van het Internationaal Strafhof met een tweet waarin hij schrijft dat “Het ICC zichzelf heeft laten kapen door terreursponsors. Dit is een schandelijke dag voor de rechtszaak ”

De Yamina partij van Naftalie Bennett zei in een reactie dat “de rechtbank in Den Haag een antisemitisch orgaan is dat ondergedompeld is in haat tegen Israël en dat het terrorisme aanmoedigt in plaats van het te bestrijden.

“Terwijl onze vijanden raketten afvuren, explosieven plaatsen, Israëli’s neersteken en doden als dieren, besluit de rechtbank Israël te onderzoeken in plaats van de kindermoordenaars en zelfmoordterroristen”

“De IDF is het meest morele leger ter wereld en zal dat ook blijven. Geen enkel neponderzoek zal de staat Israël beletten zijn burgers te beschermen”

Yisrael Beytenu-leider Avigdor Liberman hekelt de “waanvoorstelling” van het Internationaal Strafhof. Hij zegt op Twitter dat de aankondiging “hypocrisie en antisemitisme uitschreeuwt”. “In plaats van de acties van Assad in Syrië of Hamas in Gaza te onderzoeken, betwisten ze het recht van de staat Israël om zichzelf te verdedigen”, zegt hij.

De Palestijnse leiders zijn verheugd over de aankondiging van het onderzoek. “Deze langverwachte stap dient het onvermoeibare streven van Palestina om gerechtigheid en verantwoording te bereiken, die onmisbare fundamenten zijn voor de vrede die het Palestijnse volk eist en verdient”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van de PA.

Verder zei het Palesteinse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het bereid is “alle benodigde hulp te bieden om gerechtigheid voor het Palestijnse volk te bewerkstelligen.”

Ook Hamas was verheugd met de stap van het ICC. “We verwelkomen de beslissing van het ICC om onderzoek te doen naar oorlogsmisdaden door de Israëlische bezetting tegen ons volk. Het is een stap voorwaarts op de weg naar gerechtigheid voor de slachtoffers van ons volk”, zei Hamas woordvoerder Hazem Qassem, tegen het persbureau Reuters.

Hij voegde daaraantoe dat het verzet van Hamas legitiem is “omdat het opkomt voor de verdediging van onze eigen mensen, en alle internationale wetten keuren legitiem verzet goed”.

Lees hier de hele verklaring van het ICC.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)