Alle stemmen geteld, opnieuw geen meerderheid voor Netanyahu

Ter illustratie. Screenshot Channel 12 Nieuws

Na het tellen van alle tijdens de verkiezingen van 23 maart uitgebrachte stemmen is het duidelijk dat het premier Netanyahu opnieuw niet is gelukt een meerderheid te behalen.

Netanyahu komt met zijn (ultra) rechtse en religieuze coalitiepartners op een totaal van 52 zetels uit, terwijl de partijen die tegen de premier zijn op 57 zetels uitkwamen.

De rechtse Yamina-partij met 7 zetels en de islamitische Ra’am partij met 4 zetels hebben zich nog niet uitgesproken bij welk blok zij zich zullen aansluiten.

Netanyahu zal beide partijen nodig hebben om een ​​kleine meerderheid te bereiken, maar samenwerking tussen extreemrechts en de islamisten van Ra’am leek vrijwel onmogelijk, na uitspraken van Smotrich en Ben Gvir, beiden van de extreem rechtse coalitiepartner Religieus Zionisme, die op donderdag duidelijk maakten daar absoluut op tegen te zijn.

“Er zal geen rechtse regering komen op basis van de Ra’am-partij van Mansour Abbas. Punt, ”schreef Smotrich op Facebook. “Vrienden, haal dit uit je hoofd. Het zal niet gebeuren, zolang ik in deze coalitie zit”, aldus Smotrich.

Uit de eind uitslag blijkt dat Likud 1.066.595 stemmen kreeg bij de verkiezingen van 23 maart, waarmee het weliswaar met 30 zetels de grootste partij in de Knesset is, maar dit cijfer liet ook een scherpe daling zien ten opzichte van de vorige verkiezingsronde in maart 2020, toen Likud 1.352.449 stemmen kreeg

De anti Netanyahu-coalitie van Yesh Atid, Blauw en Wit, Yamina, Yisrael Beytenu, Labour, Nieuwe Hoop en Meretz komt uit op 58 stemmen, drie minder dan een meerderheid.

Indien de Ra’am partij zich bij dit blok zou aansluiten komt dit blok uit op 61 zetels in de Knesset.

Na het bekend worden van de definitieve resultaten riep New Hope-partijleider Gideon Sa’ar, die eerde de Likud had verlaten om Netanyahu van buitenaf uit te dagen, maar wiens partij uiteindelijk slechts 6 zetels won na eerder in de peilingen op meer dan 20 zetels te staan, op om alle opties te onderzoeken voor het vormen van een regering zonder Netanyahu.

De Likud zei na het bekend worden van de eind resultaten in een verklaring: “Het ‘veranderingsblok’ is een witgekalkte naam voor een antidemocratisch blok. De enige echte verandering die ze willen, is het invoeren van wetten die alleen in Iran bestaan ​​om kandidaten te beperken en om de democratische stemmen van meer dan een miljoen Israëlische burgers nietig te verklaren.”

Ondertussen maakte Yifat Shasha-Biton, de nummer 2 van de partij van Sa’ar, bekend dat zij en andere leden van de partij door vertegenwoordigers van Netanyahu waren benaderd om bij de Likud terug te keren met de beloften dat zij minister van Onderwijs zou kunnen worden.

“Het is geen geheim dat er erg grote druk op ons is om lid te worden van een regering onder leiding van Netanyahu”, vertelde Shasha-Biton aan Channel 12 nieuws. “Ik heb officiële berichten ontvangen dat ik minister van Onderwijs kan worden, en ook andere leden van New Hope hebben de meest fantastische aanbiedingen gekregen, maar het gaat niet gebeuren”, aldus Biton.

Wat de positie is van Naftali Bennett met zijn rechtse Yamina partij die 7 zetels haalde, is onduidelijk. Bennett voerde campagne met de leus ‘dat het tijd was voor een verandering in leiderschap’ en heeft zich in interviews uitgelaten niet in een regering onder leiding van Netanyahu te gaan zitten en dat hij Netanyahu wilde vervangen.

Hoe nu verder is de grote vraag. Er waren oproepen te horen richting Netanyahu om af te treden, waardoor de Likud partij onder een nieuwe leider een regering zou kunnen samenstellen waar een of meerdere oppositie partijen deel van zouden uitmaken.

Een andere mogelijkheid zou zijn dat Yamina en Ra’am zich bij het oppositieblok aansluiten waardoor dit blok op 68 Knesset zetels uit zou komen.

De verwachting in Israël is dat na het komende Pesach weekend de gesprekken zullen door gaan en er meer duidelijkheid zal komen. Er wordt ook rekening gehouden met de mogelijkheid dat het land eind augustus voor de vijfde keer in korte tijd naar de stembus mag gaan.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)