Israël, Cyprus en Griekenland gaan via een ondergrondse zeekabel de elektriciteitsnetten verbinden

Minister van Energie Yuval Steinmetz

Het wordt met ongeveer 1500 km de langste ondergrondse zeekabel die ooit is aangelegd. Cyprus, Griekenland en Israël zijn overeen gekomen om ‘s werelds langste en diepste onderwaterstroomkabel op de bodem van de Middellandse Zee aan te leggen.

Het Euro-Azië-interconnector project, zoals het wordt genoemd, zal in tijden van nood een back-upstroombron zijn, zei de Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz.

De Cypriotische minister Natasa Pilides zei dat het “een beslissende stap was in de richting van een einde aan het energie-isolement van het eiland en als gevolg daarvan onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen”.

Volgens het Israëlische ministerie zal de kabel een capaciteit hebben van 1.000 tot 2.000 megawatt (MW) en zal het project naar verwachting in 2024 voltooid zijn.

Met een lengte van ongeveer 1.500 km en een maximale diepte van 2.700 meter zal het de langste en diepste onderzeese elektriciteitskabel zijn die ooit is aangelegd, zei hij.

Steinitz zei dat de kabel ons in staat zal stellen om in tijden van nood elektriciteit te krijgen van de elektriciteitsnetten van het Europese continent en, nog belangrijker, ook het ​​vermogen om het gebruik van zonne-energieopwekking aanzienlijk te vergroten.

Het Israëlische ministerie zei dat de Europese Unie de aanleg van de kabel, waarmee een bedrag gemoeid is van 754 miljoen euro, heeft erkend als een “project van gemeenschappelijk belang” en bereid is het project gedeeltelijk te financieren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)