Israëlische wetenschappers maken dierproeven overbodig

Illustratie van de “menselijke simulator” -chip die gegevens geeft over hoe de nier, lever en het hart zouden reageren op een medicijn. Foto via de Hebreeuwse Universiteit

Onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem creëerden een chip met menselijk weefsel en microscopisch kleine sensoren om de reactie van het menselijk lichaam, zoals nieren, lever en hart, op specifieke behandelingen nauwkeurig te kunnen volgen.

Door gebruik van deze chip ontwikkelen de onderzoekers medicatie tegen kanker zonder dat hier proeven op dieren voor nodig zijn.

Hoewel het idee van orgaan-op-chip-technologie 30 jaar oud is, wordt verondersteld dat het Israëlische onderzoeksteam de eerste is die met succes een nieuwe behandeling heeft ontwikkeld met behulp van de mogelijkheden van een chip.

Ze hebben zoveel vertrouwen in hun onderzoek dat een octrooi is ingediend. Voor klinische onderzoeken en voor goedkeuring door de US Food en Drug Administration (FDA). Hun succesvolle onderzoek werd onlangs gepubliceerd in de laatste editie van het peer-reviewed tijdschrift Science Translational Medicine.

Professor Yaakov Nahmias, die het onderzoek leidt, zei tegen The Times of Israel dat “voor zover wij weten is dit de eerste keer dat een medicijn deze stap zet zonder dierproeven en dat we deze behoefte hebben geëlimineerd door onze ‘mens op een chip’-technologie te gebruiken”.

“Het bewijst voor het eerst dat we dergelijke technologie kunnen gebruiken om dierproeven te omzeilen, wat zou kunnen leiden tot snellere, veiligere en effectievere geneesmiddelenontwikkeling. Het kost normaal gesproken honderden miljoenen dollars, gedurende vier tot zes jaar, en met gebruik van honderden dieren, om een ​​medicijn zover te krijgen dat het klinisch wordt getest”, aldus Nahmias.

Hij voegde eraan toe dat, aangezien chips het potentieel hebben om het menselijk lichaam veel nauwkeuriger na te bootsen dan dieren, de technologie de efficiëntie van de ontwikkeling van geneesmiddelen zou kunnen verhogen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)