Israëlische startup kan glaucoma in enkele seconden behandelen

De Belkin Laser Eagle behandelt glaucoom snel zonder contact. Foto door Yosee Letova via ISRAEL21C

Wereldwijd lijden honderdveertig miljoen mensen aan glaucoom, een degeneratieve oogziekte die tot blindheid kan leiden. Het komt het meest voor bij mensen van 60 jaar en ouder. Glaucoom is over het algemeen te voorkomen door oogdruppels of laserchirurgie. Patiënten houden zich slecht aan druppels en laserchirurgie is omslachtig, ongemakkelijk en wordt meestal alleen door een specialist uitgevoerd.

De Israëlische startup Belkin Laser heeft een alternatieve snelle laserbehandeling ontwikkeld die wordt aangestuurd door geavanceerde beeldverwerkingssoftware en die door elk van de 200.000 algemene oogartsen wereldwijd kan worden aangeboden en uiteindelijk door optometristen.

Aangezien slechts 11% van de oogartsen gespecialiseerd is in glaucoom, kan je rustig zeggen dat het uitbreiden van het aantal behandelingsmogelijkheden een doorbraak betekend.

Het Belkin laserapparaat. Foto Belkin

Glaucoom is een progressieve degeneratie van de oogzenuw, meestal geassocieerd met verhoogde intraoculaire druk (IOD) in het oog. IOP neemt toe als gevolg van problemen met de afvoer van het kamerwater, de vloeistof die de ruimte tussen het hoornvlies en het glasvocht vult en voedingsstoffen aan de doorzichtige delen van het oog levert.

De ogen produceren constant een kleine hoeveelheid nieuwe kamerwater; het moet dan wegvloeien via het trabeculaire netwerk (TM) – een sponsachtig weefsel rond het gekleurde deel van het oog. Als de TM verstopt is of in een te nauwe hoek staat, neemt de IOD toe en kan glaucoom ontstaan.

Een goedgekeurde vorm van ooglaserchirurgie die bekend staat als SLT (selectieve laser trabeculoplastiek) houdt contact met het oog gedurende ongeveer 10 minuten in. De dokter plaatst een grote lens tegen het oog en draait deze om handmatig 100 afzonderlijke laserstralen af ​​te vuren.

“Het is niet erg prettig om een ​​roterende lens op je oog te hebben”, zegt Daria Lemann-Blumenthal, CEO van Belkin Laser, tegen ISRAEL21c.

Daria Lemann-Blumenthal, CEO van Belkin Laser. Foto met dank aan Belkin Laser

Slechts 25% van de niet-gespecialiseerde oogartsen in de VS biedt de SLT-procedure aan. “Een apparaat waarop iedereen het kan gebruiken, helpt oogartsen hun patiëntenstroom te beheren”, zegt Lemann-Blumenthal. “En vanwege Covid-19 is er een achterstand van patiënten.”

Belkin Laser’s benadering van de glaucoomlaserprocedure is automatisch, zonder contact, door de laserstraal naar de TM te zenden via de sclera – het witte deel van het oog. De meer dan 100 laserstralen kunnen binnen enkele seconden bijna gelijktijdig worden geleverd.

De geavanceerde beeldverwerkingsalgoritmen van het Belkin Laser Eagle-systeem bepalen precies waar de laserstralen moeten worden gericht, zelfs als het doel niet direct zichtbaar is. Een gepatenteerde eye-tracker zorgt voor eenvoudige automatisering van de behandeling, genaamd DSLT – directe selectieve lasertrabeculoplastiek.

Belkin Laser is genoemd naar de oprichter, prof. Michael Belkin , een oogarts en serieel ondernemer die in eerste instantie de Rad BioMed accelerator benaderde met zijn idee.

Belkin zat achter een ander glaucoombedrijf, Optonol, dat hij in 2009 voor $ 200 miljoen aan Alcon verkocht . Belkin fungeert als medisch directeur in zijn nieuwe bedrijf.

De overleden vader van CEO Lemann-Blumenthal, oogarts prof. Michael Blumenthal, was jarenlang de mentor van Belkin.

Haar grootouders waren ook oogarts, dus het is geen verrassing dat Lemann-Blumenthal in de oogbusiness terechtkwam en zes jaar lang CEO was van het Ein Tal Eye Center, Israëls grootste medische faciliteit voor oogzorg en chirurgie. Ze heeft een diploma rechten van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en een Executive MBA van de Universiteit van Tel Aviv.

Belkin Laser voert momenteel een grootschalige klinische studie uit in Europa en Israël, met 124 patiënten op meer dan 10 locaties. Het bedrijf ontving voor het onderzoek $ 3 miljoen uit het Horizon 2020-programma van de EU.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)