Na tellen 70% van de stemmen nog geen duidelijke meerderheid

Na de exitpolls op dinsdagavond is er ook op het moment van schrijven, nog geen duidelijkheid en blijft de situatie zoals uit de exitpolls al bleek : ‘Naftali Bennett en zijn rechtse Yamina partij is degene die beslist welk blok uiteindelijk Israël zal gaan leiden.

Zetelverdeling na tellen 70,2% van de stemmen om 7 uur op 24 maart 2021

Nadat om 10 uur dinsdag avond de stembureaus hun deuren sloten kwamen de de drie tv zenders met de eerste exitpolls, waaruit al snel duidelijk bleek dat noch het rechts blok van premier Netanyahu, noch het blok van de oppositiepartijen onder leiding van de Yesh Atid partij van Yair Lapid, zonder Bennett een meerderheid kunnen krijgen.

Rechts blok Netanyahu, links blok Lapid, midden zetels Bennett.

Opgemerkt dient te worden dat het stemmen van ruim 600.000 per post uitgebracht stemmen pas in de loop van deze week zullen worden geteld. Deze zijn goed voor 15 zetels in de Knesset.

Wel is duidelijk dat Netanyahu met zijn Likud partij het ondanks alles opnieuw goed heeft gedaan, maar het feit dat hij geen meerderheid voor zijn blok heeft, komt mede doordat de Arabische Raam partij de kiesdrempel van 3,25% niet heeft gehaald en daardoor geen 4 zetels aan het blok van Netanyahu kan toevoegen.

Wat velen zorgen baart zijn de 7 zetels die de ultra-rechtse Religious Zionism partij onderleiding van Smotrich en Kahanist Ben Gvir hebben gehaald. Zij hebben zich geconformeerd aan Netanyahu en zullen zeker een aantal van hun extreme eisen ingewilligd willen zien voor toetreding tot de Netanyahu coalitie.

Ook Naftali Bennett zal zijn eisen willen zien ingewilligd. Hij is de verkiezingen ingegaan onder de slogan dat “ik word de nieuwe premier”, dat gaat hem echter niet lukken met de 8 zetels die hij tot nu toe heeft behaald, maar is wel, zoals dat wordt genoemd, ‘Kingmaker’.

Ook heeft hij gezegd dat hij onder geen voorwaarde in een regering wil zitten geleid door Yair Lapid.

Wat ook uit de exit polls en de voorlopige uitslagen opvalt , is dat Benny Gantz met zijn Blue & White partij het beter heeft gedaan dan de peilingen tot afgelopen vrijdag lieten zien.

Volgens de peilingen zou hij met de hakken over de sloot de kiesdrempel halen en dus 4 zetels krijgen, een jaar geleden waren dat er 34, na het tellen van 70% van de stemmen staat hij op 7 zetels.

De van de Likud partij afgesplitste Nieuwe Hoop partij van Gideon Sa’ar, die een aantal weken in de peilingen rond 20 zetels schommelde, heeft tot nu toe slechts 6 zetels gehaald.

Screenshot Channel 12 om 7 uur woensdag 24 maart 2021. Rechts zetels Netanyahu blok, links zetels oppositie, in het midden zetels Bennett

Opvallend was dat Likud zich op dinsdagavond had voorbereid op een groot overwinningsfeest in Jeruzalem. Honderden blauwe en witte ballonnen werden hingen boven het podium, klaar om te vallen toen premier Netanyahu het podium opkwam. Maar uiteindelijk, om 02.30 uur in de ochtend kwam premier Benjamin Netanyahu het podium op, sprak en vertrok. De leden van de partij verzamelden zich voor een plechtige vertolking van het volkslied – en de ballonnen bleven op hun plaats.

In plaats van een feestelijke overwinningstoespraak leek Netanyahu bijna te smeken: “Ik strek mijn hand uit naar elk lid van de Knesset. Ik sluit niemand uit die in dezelfde waarden en dezelfde manier van bestuur gelooft als wij. Omdat de situatie dit vereist. van ons en omdat we een stabiele regering nodig hebben.”

Gedurende de nacht zeiden zowel Yair Lapid, wiens Yesh Atid-partij de op een na grootste is, als Netanyahu, dat ze gesprekken hadden gevoerd met potentiële bondgenoten.

Gedurende woensdag zal Joods.nl de updates blijven doorgeven in nieuwsflitsen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)